Зареждане

Cain Velasquez открива сенегалската борба в Африка

Cain Velasquez открива сенегалската борба в Африка
Публикувано на: Ноември 30, 2018 в 13:12 ч
Лаамб (Laamb) е традиционна форма на борба, практикувана от етническата група на серерите, които населяват западно-централната част на днешен Сенегал. Любопитно е, че в наши дни Лаамб е обявена за национален спорт не само в Сенегал, но и в някои част на една друга, доста известна със своите древни бойни традиции африканска държава – Гамбия. Това, с което Лаамб се отличава най-вече от останалите стилове на борба в Западна Африка е, че тук са позволени юмруците и ударите с ръце върху противниковото тяло.


За да се включат в Лаамб борбите сегеналските мъже тренират изключително здраво върху развитието на своята сила и физически атлетизъм. Чрез набор от сложни упражнения със собствено тегло, бойците се научават да използват максимално добре капацитета на своето тяло и неговата ловкост. Серерите също така вярват, че независимо колко силен е един човек, най-важен, когато излезеш на тепиха, може да бъде късметът. Затова и в миналото участниците в Лаамб двубоите често са правили ритуали, свързани с черната магия, за да увеличат своите шансове. Друг много разпространен и до днес приом сред Лаамб борците е да натъркват петите си с объл, напечен от африканското слънце камък и да мажат телата си със специални лосиони от билки, които увеличат „добрия късмет“.


Бившия шампион в тежка категория Cain Velasquez отива в Африка, за да се запознае със сенегалската борба и да види всичко на живо:








Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес