Зареждане

'Бих се с Леснар и продадох пвоече от Уайлдър-Фюри, но не получих и 1 милион'

'Бих се с Леснар и продадох пвоече от Уайлдър-Фюри, но не получих и 1 милион'
Публикувано на: Април 3, 2024 в 16:00 ч
Франк Мир се чувства ощетен в края на кариерата си в ММА.

По време на 23-годишната си кариера в този спорт Мир спечели две титли на UFC и постигна престижни победи над Брок Леснар, Минотауро Ногейра и Мирко Кро Коп.

44-годишният Мир се е изправял и срещу легенди като Жуниор дос Сантос, Алистър Оверим, Даниел Кормие и Шейн Каруин - сражавал се е дори с боксьорите Кубрат Пулев и Стив Кънингам.

По-голямата част от кариерата си прекарва в главната промоция на ММА, където оглавява три платени карти, включително UFC 100, която генерира 1,6 милиона покупки и е третото най-продавано събитие на UFC за всички времена.
Въпреки всичките си успехи Мир никога не се е радвал на седемцифрено заплащане и едва наскоро му хрумна, че е трябвалоnar  да получи много повече пари за реванша си с Леснар през 2009 г.

"Изобщо не", каза той пред talkSPORT, когато го попитаха дали смята, че е получил справедливо възнаграждение за UFC 100.

"Например, видях боксовия мач между Тайсън Фюри и Деонтей Уайлдър - втората им битка - мисля, че всъщност надминахме техните покупки на pay-per-view."

Фюри срещу Уайлдър 2 беше най-касовата битка от трилогията и от нея бяха продадени само около 800 000 PPV - но това не им попречи да спечелят по над 25 млн. долара.

Огромната пропаст между възнаграждението, което получаваше в сравнение с боксьорите от елитно ниво, въпреки че ги превъзхождаше, накара Мир да се заинтересува от бизнеса на ММА.

Той добави:

"И двамата боксьори са спечелили няколко милиона долара, а аз никога не съм достигал седемцифрена сума.

Това ме накара да осъзная: "О, уау! Аз бях главното събитие на тази карта и не получих седем цифри, а тези момчета получиха осем цифри.

"Това ме разби на пух и прах и вероятно това беше първият ми момент, за да си кажа: "Тази карта генерира 50 милиона долара, кой получи парите?

"Така че, това е едно от нещата, които искам да поправя в нашия спорт, когато една карта печели 25 милиона долара, компанията може да задържи 10 милиона долара, но останалото се разделя между бойците."

Мир сега работи с UFL (United Fight League) и вярва, че като плаща на бойците справедливия им дял, бъдещите легенди ще могат да живеят комфортно след пенсионирането си.

Той каза:

"Когато видите ММА боец, който се бори с трудности след края на кариерата си, хората не казват: "О, той не е управлявал добре парите си". Те казват: "Ами, той не е компенсиран за това, което генерира". "Ние няма да станем милионери на гърба на бойците. "Промоцията трябва да печели пари, за да можем да продължим да правим шоу, но в същото време самите бойци са най-компенсирани."

Мир все още не е прекратил кариерата си в ММА, въпреки че не се е състезавал в този спорт, откакто преди пет години постигна победа с единодушно решение над Рой Нелсън в Bellator.


Планът е да проведе два последни двубоя с UFL, преди да се оттегли от състезанията и да поеме ролята на треньор, докато дъщеря му Бела Мир си проправя път в редиците на ММА.

Надяваме се, че Мир ще успее да ѝ помогне да си осигури милионната заплата, която той пропусна.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес