Зареждане

Shane del Rosario може да е починал от сърдечно заболяване

Shane del Rosario може да е починал от сърдечно заболяване
Публикувано на: Ноември 30, 2013 в 10:03 ч

Във вторник боецът в тежката категория на UFC, Shaen del Rosario е претърпял срив в сърдечната система. Той е бил намерен от боецът в категория муха, Ian McCall, който се е обадил на 911 и е дал спешна помощ докато дойде медицинския екип. Del Rosario е бил закаран в болницата в състояние на сърдечна смърт.

По изкуствен начин в болницата са го върнали към естествения му сърдечен ритъм и кръвно налягане. В сряда е преминал процедура, наречена Арктическо слънце, която изкуствено повишава температурата на тялото му, с надежда мозъчната дейност да се активира обратно. За съжаление тя не е била успешна. След това 30-годишният Rosario е поставен на изкуствена система за поддържане на живота с надежда да се възобнови мозъчната активност. Семейството на Rosario трябваше да вземе решение дали да прекрати изкуственото поддържане в петък, но все още не е взето такова решение.

Когато много добре кондиционно подготвен атлет претърпи подобен сърдечен проблем и то на 30 години, мнозина се питат как и защо. Мениджърът на Del Rosario, Jason House, предполага че е заради синдром на удължения QT интервал - рядко заболяване, което боецът е имал.
 
"Shane продължава да се бори за живота си в болницата. След като бе докаран във вторник с липса на всякаква сърдечна дейност, лекарите са възстановили ритъма му и кръвното налягане, но той не е дошъл в съзнание. Според тях той е имал рядко заболяване, наречено синдром на удължения QT интервал, което е генетично изменение и може да предизвика внезапна промяна на сърдечния ритъм, което може да доведе и до смърт. За съжаление то покосява млади хора без да има предварителни симптоми."

Този синдром обхваща 1 на 2000 човека. Засегнатите от заболяването могат да получат внезапно учестено сърцебиене, което да доведе то фатални последици.

Обикновено атлети с такъв синдром са предупреждавани, да не се състезават в каквито и да е спортове. От една от най-големите клиники в САЩ, Mayo Clinic, обаче дават шанс на спортистите, стига семейството им да е съгласно, треньорите да са инструктирани какво да правят и самите спортисти да имат собствен дефибрилатор.

Най-неприятното е, че за този проблем няма никакви симптоми и той може да връхлети ненадейно. При сривът в сърдечно-съдовата система, тя спира да доставя кръв до органите, а без кръв те нямат и кислород, което ги води до фатален край. Най-бързо засегнатият орган е мозъка.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес