Зареждане

Националният треньор по ММА: Варна е бойната столица на България

Националният треньор по ММА: Варна е бойната столица на България
Публикувано на: Юли 14, 2016 в 17:31 ч
Източник: VarnaUtre.bg
След кратка почивка отборът ни започва подготовка за европейското първенство през ноември месец в Прага, съобщава сайтът VarnaUtre.bg.

Сериозен успех постигнаха състезателите от националния ни отбор на Световното първенство по ММА, което се проведе в Лас Вегас. Варненката Александра Тончева стана световен шампион, а медали за България спечелиха още Фердун Османов и Тенчо Караенев (два сребърни) и един бронзов за Даниел Галабанов.

Световният форум бе доста сериозен, като за разлика от миналата година в него участваха двойно повече състезатели – 250 от 32 държави (б.а. членовете на международната федерация по ММА са общо 52 държави).
 
“Като ниво, това бе най-сериозното Световно първенство по ММА провеждано досега. Варна е бойната столица на България. Участваме на много състезания с клубовете, но рядко се случва състезателите да играят по пет срещи. Това бе изключително тежко за спортистите. Организацията беше перфектна. Досега не бях присъствал на толкова добре организирано състезание. На всеки един спортист, получил нокаут, се прави скенер. Кара се в болница, където му се правят задължителни прегледи, независимо дали е загубил или победил. Правят се нервни тестове на всеки веднага, след като излезе от клетката. Просто Невада е най-известният щат в света, където се провеждат бойни срещи. Всички минават допинг контрол”, каза националният треньор Николай Добруджански на пресконференция в морската столица днес.

“Националният отбор беше съставен от 8 състезатели и треньор в мое лице. От тях четирима се класираха в медалите. Като за финал взехме четвърто място отборно. Заедно с успехите от Европейското първенство се изкачихме на трето място в тазгодишната ранглиста”, каза още Добруджански.

На пресконференцията присъстваха световната шампионка Александра Тончева и сребърният медалист Фердун Османов. Алекс победи убедително съпернички от Великобритания, Румъния и Полша и след европейската си титла от 2015 г. показа на всички, че е най-добрата и в света. Тончева записа името си в историята, ставайки първия български боец, спечелил световна титла по ММА при аматьорите.
 
“Алекс започна срещу много силна състезателка от Англия – Ноуми Харди. Това бе и най-трудният мач в цялото първенство. Тончева спечели със съдийско решение. Двама от реферите присъдиха срещата в нейна полза, а един даде равен. Вторият мач бе срещу Ралука Динеску от Румъния, която ни бе добре позната. Играхме срещу нея на финала на Европейското първенство и я победихме със съдийско решение. Сега направихме няколко тактически промени и победата дойде доста по-лесно. Алекс успя да я приключи с технически нокаут във втория рунд. На финала се изправихме срещу Александра Рола от Полша. Много по-опитна състезателка с над 10 срещи. Тончева я победи с болезнен прийом”, разкри селекционерът, който е и треньор на един от най-сериозните бойни клубове – варненския Десант.

Фердун Османов имаше най-тежката задача от целия национален отбор. В неговия поток бяха най-сериозните състезатели. Първите четирима са от Топ 6 на световната ранглиста- Швеция, Финландия, Великобритания. Може да се каже, че той просто изтегли късата клечка по отношение на противниците си.
 
“В първия мач отстрани състезателя от Великобритания с единодушно съдийско решение, без загубен рунд. След това отстрани състезател от Финландия след добре построена игра и отново единодушно решение на съдиите. В трети кръг победихме състезателят от Швеция, който бе изключително комплексен играч. В четвъртия кръг отстранихме състезателят от Полша. Загубихме втория рунд в този мач, но успяхме да спечелим категорично третия и в крайна сметка взехме победата. На финала срещнахме състезател от Южноафриканска република, който бе доста свеж, тъй като в първия кръг почиваше. А отделно на 1/4-финала имаше щастието опонентът му да не успее да покрие килограмите и отпадна. Започнахме добре срещата, Ферди успя да го събори на земята, но след това допуснахме грешка, от която съперникът успя да се възползва и спечели срещата с технически нокаут”, каза още националният треньор.

След кратка почивка националният отбор започва подготовка за европейското първенство през ноември месец в Прага.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес