Зареждане

Мусумечи за всички на допинг в BJJ: Вие сте измамници!

Мусумечи за всички на допинг в BJJ: Вие сте измамници!
Публикувано на: Август 21, 2024 в 18:00 ч
Докато Майки Мусумечи се подготвя за сблъсъка си в ONE 168: Denver на 6 септември, той не е съсредоточен единствено върху предстоящото огромно предизвикателство.

Действащият световен шампион на ONE по граплинг в категория „муха“ се придвижва с три дивизии по-нагоре в опит да отнеме короната в лека категория от Кейд Рутоло.

Тази среща обещава да бъде монументален сблъсък. И двамата са изключителни натурални атлети в спорт, който все повече е белязан от опасенията, свързани с допинг.

„Darth Rigatoni“ отдавна е откровен критик на употребата на стероиди в бразилското жиу-жицу. Неговата защита не е просто личен кръстоносен поход, а значителна част от по-широката му мисия да запази целостта на спорта, който му е скъп.

„Непрекъснато мисля как бих могъл да имам положителен ефект върху обществото и как бих могъл да помогна на хората. Чувствам, че съм в един много тежък спорт, където все още е нормализирано вземането на стероиди“, казва Мусумечи.

„Във всеки друг спорт, бейзбол, футбол, футбол, във всеки друг спорт, това би било нелепо. Но в нашия спорт: „О, всички са на това. Това няма значение. Така че чувствам, че съм в позиция, в която мога да покажа, че има хора на стероиди, но не всички са на тях.“

Докато ONE Championship прилага строга политика срещу стероидите, по-широката общност на бразилското жиу-жицу се бори с широко разпространената злоупотреба с допинга.

Въпреки това Мусумечи разглежда стероидите в най-добрия случай като форма на измама, а в най-лошия - като сериозен риск за здравето.

„Начинът на мислене, че „всички ги ползват, можеш да го направиш и ти“, е погрешен. Това е измама“, казва той. „Толкова е просто. Така че това е нещо, за което наистина се надявам, че през живота си ще успея да получа подкрепа за промяната“.


Майки Мусумеси подчертава значението на това да се стои настрана от допинга


Майк Мусумечи е широко смятан за един от най-добрите състезатели по BJJ, родени в САЩ.

28-годишният атлет вярва, че сегашният му статут е доказателство за възможността да се постигне успех на най-високо ниво без помощта на забранени препарати.

„Мисля, че това е лудост. Сега съм на 28 години. Дали изглеждам на 28? Изглеждам много по-млад от 28 години. Ако разгледаме хора, които са на 28, 29 години в жиу-жицу, а изглеждат на 30 и нещо, или пък като 40-годишни, и това просто ви показва какво правят стероидите с тялото ви“, каза той.

„В момента тялото ми е на 20, 21 години. Тялото ми е много младо и затова имам още толкова години, в които мога да се състезавам.“

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес