Зареждане

Почина най-тежкият ни спортист

Почина най-тежкият ни спортист
Публикувано на: Април 26, 2020 в 10:25 ч
Източник: България Днес
Най-тежкият български спортист в историята Емил Жеков почина след сърдечна смърт в сряда на 64-годишна възраст.

Легендарният сумист влезе в историята като пионер на древния японски спорт у нас. Той е сред вдъхновителите на суперзвездата Калоян Махлянов - Котоошу. Двамата са от Великотърновския край. Именно Жеков проправя път на Котоошу към Япония. За последно двамата се видяха през лятото.

Жеков се е почувствал зле във вторник вечерта. Негови роднини го закарват във Велико Търново. Първоначалната диагноза не предвещава фатален изход. На сутринта голямото сърце на Жеков спира да бие.

"Много ведър, добър и благороден човек. С него започнахме да градим сумото у нас - сподели основателката на японския спорт в България и дългогодишен генерален секретар на федерацията Лили Кънева. - Обичаше да се събира с приятели и да се весели. На никого лоша дума не е казал през живота си."

Любителите на сумото до ден днешен разказват за битките между Емил Жеков и най-тежкия спортист в историята Емануел Ярброу. В онези години личното тегло на българина е 215 кг, а неговият съперник на дохиото достигаше до 360 кг.

"Бяха големи съперници, но и огромни приятели. Свързваше ги добрината и огромният апетит - добави Лили Кънева. - Емил беше като магнит. Бяхме на състезание в Тайланд. Той много обичаше басейните. За негов късмет имаше един точно до прозореца. Без да се замисли, Емо се хвърляше от прозореца. Пръските от водата стигнаха почти до небето. Тайландците бяха впечатлени и всеки искаше да го пипне за късмет."

Жеков е многократен шампион на България. Той има бронзов медал от европейско първенство. Достигал до Топ 8 на света в абсолютна категория.

След края на своята кариера Жеков стана кметски наместник на две махали в община Стражица. Въпреки своите килограми винаги гледаше да помага на възрастните хора. Във Великотърновския край сумистът беше известен като запален авджия и най-големия майстор на мускатова ракия.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес