Зареждане

Ивайло Иванов: В новата категория се надявам да успея на игрите в Париж

Ивайло Иванов: В новата категория се надявам да успея на игрите в Париж
Публикувано на: Декември 8, 2021 в 14:27 ч
Източник: БФ Джудо
Снимка: Lap.bg
Ивайло Иванов бе обявен за джудист №1 у нас 2021-а на стилно тържество, организирано от родната федерация, в хотел „Сенс“ в столицата, съобщава БФ Джудо.

През този сезон най-добрият ни състезател стана първият българин с медал от турнир „Мастърс“ - бронз, после се нареди пети на европейското първенство и завърши 9-и на олимпийските игри в Токио.

От президента на федерацията Румен Стоилов капитанът на националите получи графика на Зографския манастир, изрисувана от Цанко Лаврентов.

„Не съм особено доволен от годината, защото отидох за медал на олимпиадата и не успях да го взема, а за това се подготвях в последните 5 години – призна Ивайло. - Сега съм в нова категория – до 90 кг, чувствам се много добре , не ми се налага да свалям килограми. А като конкуренция, сякаш тук е с една идея по-малка, в сравнение с 81 кг. И се надявам в тази нова категория да успея на олимпиадата в Париж. “

Първото сериозно предизвикателство за Ивайло през новия сезон ще бъде турнирът от Големия шлем именно във френската столица (5-6 февруари).

А голямата му цел догодина е да се представи достойно на европейското първенство в София, на което България за първи път ще е домакин при мъжете и жените. Шампионатът е от 29 април до 1 май в „Арена Армеец“.

Втори в класацията се нареди Янислав Герчев, пети на европейското, седми на световното и 9-и на олимпийските игри. Националът обяви, че все още се подготвя на облекчен режим в родния си град Пловдив, а от януари ще започне и с по-сериозните натоварвания.

Тройката допълни най-добрата ни джудистка Ивелина Илиева, която реши да поднови кариера. На олимпиадата в Токио тя завърши 9-а и след голямото разочарованието обяви, че прекратява със спорта. Но за кратко.

„Никой не ме е разубеждавал да си променя решението – каза Ивелина. - Починах си добре, преосмислих много от нещата и осъзнах, че искам да сбъдна мечтата си да взема медал от олимпиадата. За известен период от време влязох и в ролята на треньор в моя клуб „Шун джудо“, което допълнително ми повлия в положителна насока да изляза от това тежко емоционално състояние. Страхотно е да работиш с малки деца, те са необременени, забавни, зареждат те със страшно много положителни емоции....“

За най-добри треньори на годината бяха обявени националният селекционер при мъжете Атанас Герчев и Красимир Христов, наставник на младежите и кадетите.

Специална награда от БФ Джудо получи Атанас Чолев, призьор от световни и европейски първенства за ветерани, за изключителните му спортни успехи и спортно дълголетие.

Награда имаше и за последния ни медалист от олимпийските игри Георги Георгиев. Бронзовият медалист от Атина 2004 получи книга за историята на европейското джудо за изключителните си за успехи в спорта.

Отличените бяха наградени от президента на федерацията Румен Стоилов и вицепрезидента Даме Стойков.

Следва топ 10:
1. Ивайло Иванов, 3 място на „Мастърс“-а, 5 място на европейското, 9 м на олимпиадата
2. Янислав Герчев, 5 м на европейското, 7 м на световното, 9 м на олимпиадата
3. Ивелина Илиева, 9 място на олимпиадата
4. Борис Георгиев, 2 място на Големия шлем в Ташкент
5. Марк Христов, 3 място на Гран при в Загреб
6. Анастасия Балабан, 5 място на световното за девойки
7. Снежана Граматикова, 2 място на европейската купа за кадетки в Пореч, 3 място на европейската купа в Теплице
8. Ивайло Димитров, 3 място на европейската купа в Дубровник
9. Боян Йотов, 3 място на европейската купа в Букурещ за кадети
10. Габриела Димитрова, 3 място на европейската купа в Прага при девойките

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес