Зареждане

Златева и Гуйдя триумфираха на държавното по борба

Златева и Гуйдя триумфираха на държавното по борба
Публикувано на: Януари 24, 2011 в 07:00 ч

Станка Златева и Анатолий Гуйдя спечелиха златни медали от държавното лично първенство по борба свободен стил. Новината сьобщава Gong.bg.

Вторият кръг в неделя беше последен за месец януари, а след него състезателите от националните отбори на България ще заминат за международните турнири "Иван Яригин" и "Дейвид Шулц".

Гуйдя с червено трико, спечели най-интересната схватка за деня срещу Володимир Дубовий от Славия-2009. Състезателят от Ловеч започна лошо двубоя в категория до 60 килограма и до 36-та секунда вече губеше с 0:4 точки след два захвата в гръб и едно излизане от тепиха. Последваха по едно прехвърляне от страна на двамата борци и краен резултат 6:4 в полза на Дубовий.


Състезателят от Ловеч спечели с лекота втората част с 2:0 точки, с което се стигна до трета решаваща. В нея Дубовий поведе с точка в деветата секунда, но отлично обръщане от неудобна позиция на Гуйдя доведе до 1:1. Само девет секунди преди края ловешкият борец успя да направи захват за кръста на съперника си Дубовий и спечели с 2:1 точки.

В категория до 55 килограма победител стана Крум Чучуров от НСА-Академик, който не допусна точка срещу съотборника си Тодор Маринов и спечели в две части.

Финалът в надпреварата до 66 килограма беше далеч по-напрегнат. Той започна с наказателна точка и две избутвания в полза на Леонид Базан от Черноморски сокол (Варна) срещу Николай Куртев от Руен. Състезателят на варненския клуб успя да спечели с 3:2 точки първата част и не позволи на съперника си да атакува успешно през втората. Тя завърши без точки и със съдийски жребий, който беше в полза на състезавалия се с червено трико нов шампион Базан.

Жребият беше основното оръжие и на победителя в категория до 84 килограма Любен Илиев от Левски. Състезателят в синьо трико спечели на два пъти правото за атака срещу един път за Мирослав Гешев от Локомотив (Пловдив), с което победи и в схватката с 2:1 части.

Категория до 74 килограма приключи най-бързо, като в нея Кирил Терзиев от Черноморец (Бургас) тушира Теодор Стоев от
Левски.

Последната схватка в категория до 120 килограма също беше спечелена с лекота от новия шампион. Във финала Божидар Бояджиев от Локомотив Пловдив не позволи на Красимир Кочев да вземе точка, спечелвайки златния медал в две части. Той беше изправен пред атака след жребий в последната част, но успя да се измъкне от опита Кочев и го избута извън тепиха за победата.

Станка Златева спечели поредния си златен медал от републиканските първенства, след като триумфира с титлата в категория до 72 килограма в свободната борба за жени. На финала най-добрата ни състезателка, която се бори за Левски, спечели без борба срещу сребърната медалистка Калинка Йонова от Ботев-93(Враца).

В категория до 48 килограма победител стана Пепа Димитрова от Херкулес (Ямбол). Среброто остана за Грациела Драгоева от  Клуб Никола Станчев (Созопол), а бронзовите медали взеха Десислава Кънчева от НСА-Академик и Веселка Тенева от Берое (Стара Загора).

В категория до 55 килограма златния медал прибра Мими Христова от Левски, която спечели на финала срещу Виолета Симеонова от клуб Васил и Георги Илиеви (Кюстендил). Бронзовите медали останаха за Екатерина Стардовска и Мария Гонева от НСА 2004.

Националката Елина Васева от Юнак-Локомотив (Русе) спечели златото в категория до 63 кг, след като на финала преодоля съотборничката си и също националка Тайбе Юсеин.

Таня Милкова от Черноморец (Бургас) и Никол Ненова от Левски (София) взеха бронзовите медали.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес