Зареждане

Тайбе Юсеин е пета в класацията Спортист на годината

Тайбе Юсеин е пета в класацията Спортист на годината
Публикувано на: Декември 20, 2019 в 07:46 ч
Снимки КОСТАДИН АНДОНОВ
"За втори пореден път получавам  наградата си от олимпийски шампион, пожелавам си догодина и мен да ме застигне", каза Тайбе Юсеин, която се нареди на престижното пето място в класацията "Спортист на годината", организирана от Нове АД Холдинг.

Статуетката европейската шампионка и сребърна медалистка от световното получи от двукратния олимпийски шампион Армен Назарян. Миналата година тя бе наградена от Стефка Костадинова, председател на БОК, като спортист №1 на България.

"Щастлива съм, че отново съм в десетката - продължи тя. - Амбицирана съм да спечеля медал от олимпийските игри, което ще ме качи нагоре в анкетата. Свикнах с очакванията към мен и това ме мотивира още по-силно да работя здраво."

"Тя е упорита, и въпреки всички градушки, които ни бият, ще постигне това, което иска догодина", обяви Петър Касабов, личен треньор на шампионката и селекционер на националния ни отбор за жени.

В топ 10 влезе и Мария Оряшкова, която сега тренира с националките по борба, с амбиция за спечели квота за олимпиадата. Този сезон тя стана за пети път световна шампионка по самбо, спечели и златото на европейските олимпийски игри. Оряшкова завърши на 9-то място в класацията, като получи наградата си от единствената ни олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова.sp taybe armen1

Класацията спечели биатлонистът Владимир Илиев, който донесе исторически първия медал от световно първенство при мъжете - сребро. Той пропусна церемонията, тъй като е на състезание във Франция, а наградата получи Екатерина Дафовска, единствената ни олимпийска шампионка в биатлона, а сега президент на федерацията. Статуетката й бе връчена от Стефка Костадинова, председател на БОК, която пожела догодина българският химн за звучи по-често, вклюбително и на игрите Токио 2020.

sp taybe kasabov stefka kralevЗа първи път имаше "вот на публиката", който бе спечелен от лекоатлетката Ивет Лалова, завършила на второ място в класацията.

За отбор на годината отново бе обявен ансамбълът  по художествена гимнастика, а тяхната треньорка Весела Димитрова взе наградата за най-добър треньор в анкетата, организирана от в. "Труд".

"Благодаря ви, че за поредна година защитавахте честта на България на международните спортни форуми - каза Кралев. - Изпращаме една добра година за
българския спорт, която ще запомним с великолепния пробив на Владимир Илиев, който донесе първия медал от световно първенство в мъжкия биатлон. Година, в която българските щанги, водени от Божидар Андреев, се завърнаха с гръм и трясък на световния връх, спечелвайки 43 медала във всички възрастови групи от европейски и световни първенства. Година, в която българският бокс отново доказа, че е световна сила, разчитайки на мощта на Радослав Панталеев. Година, в която българската художествена гимнастика и женската ни борба показаха, sp taybe sofia G m selishkaче имаме световни школи в тези спортове.”

Следва топ 10:
1. Владимир Илиев - 1126 т.
2. Ивет Лалова - 907 т.
3. Григор Димитров - 839 т.
4. Божидар Андреев - 723 т.
5. Тайбе Юсеин - 702 т.
6. Алберт Попов - 410 т.
7. Радослав Панталеев - 357 т.
8. Кубрат Пулев - 329 т.
9. Мария Оряшкова - 231 т.
10. Боряна Калейн - 225 т.

Класацията при треньорите:
1. Весела Димитрова (худ. г-ка) 117
2. Петър Касабов (борба) 89
3. Николай Захаров (биатлон) 58
4. Иван Иванов (вдигане на тежести) 19
5. Мартин Стоев (волейбол) 17
6. Стойчо Младенов (футбол) 16
    Пламен Братойчев (вдигане на тежести) 16
8. Ивайло Борисов (ски) 11
9. Иван Петков (волейбол) 7
10. Бранимира Маркова (худ.г-ка) 6
      Цветан Цочев (биатлон) 6
12. Борислав Панков (биатлон) 3
      Васил Соколов (самбо) 3
      Петър Хубчев (футбол) 3
15. Симоне Колио (лека атлетика) 3
       Михаил Таков (бокс) 1
       Валентина Желязкова (лека атлетика) 1
       Ганчо Дойков (джудо) 1
        Ангел Ленков (карате) 1
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес