Зареждане

Станка Златева за първи път без медал от 2006 г.

Станка Златева за първи път без медал от 2006 г.
Публикувано на: Септември 12, 2014 в 10:36 ч

Станка Златева сензационно остана без медал на световното по борба след загуба във II кръг от Учирбат (Монголия) с 3:6, пише "Труд".
 
Петкратната №1 в света падна инфарктно в последната секунда на двубоя си в един луд ден на изненадите в тежката категория, в който до финал и дебютни отличия от голямо състезание достигнаха Алин (Бразилия) и Грай (САЩ). Южноамериканката елиминира Учирбат, а американката изплува в потока с китайка, рускиня, шведка и японка.

Златева води по своите "ноти" двубоя 5,55 мин. Поведе с 3:0 в началото на втората част и започна да пази резултата. Действаше със самочувствие и дори известно пренебрежение към съперничката, с която се познават като прочетена книга от десетина съвместни лагера.

Пет секунди преди сирената Учирбат рискува с явно тренирано за Златева хвърляне от стойка. Взе 4 точки за обрата - 3:5 в сетния миг. Шокиран, треньорският ни щаб поиска оспорване, но така само повтори за зрителите на огромния видеоекран атрактивното хвърляне. Според правилата за "оспорване на точно съдийско решение" последва наказание - още точка за монголката и крайно 3:6.

Симеон Щерев, личният треньор на Златева, изгледа двубоя от специална позиция зад ъгъла на възпитаничката си. Подобно на Евро 2014 във Финландия и сега не получи разрешение да е част от българския екип на тепиха, защото е старши треньор на мъжкия тим на Азербайджан. А след шокиращата развръзка сякаш се вкамени. Не можеше да повярва, че Златева, която се подготвя при него в Баку по специална програма и с финансиране от България, за първи път от 2006-а е без медал. И то при най-лесния жребий в кариерата си - старт с туш над Томар (Индия) и монголско и бразилско препятствие. Елементарно за суперкласата на българката. Но в борбата често най-изненадваща е... действителността.

Латински тайфун при жените

Спечелилата най-много медали от световни първенства в борбата България (240) вече е в списъка на пострадалите от развилнели се латински тайфуни при жените. Бразилки, мексиканки, еквадорки, венецуелки и колумбийки сензационно атакуват финалите вече втори ден в "Двореца на спорта" в Ташкент.

При 58-килограмовите Мими Христова започна ударно с 6:1 над Бушар (Канада) 6:1 и туш срещу Парк (Корея) за 5,10 мин. Но на 1/4-финала я затисна буквално латинска вълна.

Тъмнокожата Антес (Еквадор) спечели с туш за 4,48 мин при 8:6 за българката, като преди фаталния момент Христова пропусна да тушира южноамериканката.
В петък България изважда два силни коза в стартиращата битка на класиците - бившите №1 в света Явор Янакиев (74) и Христо Маринов (86), както и последната ни участничка при жените - Елина Васева (63).

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес