Зареждане

Борбата с последно и голямо признание за 2018-та

Борбата с последно и голямо признание за 2018-та
Публикувано на: Декември 21, 2018 в 08:29 ч
Снимка: Костадин Андонов
Тайбе Юсеин и Петър Касабов са спортист и треньор №1 на България за 2018 година.

Световната и европейска шампионка спечели журналистическия вот, в който гласуваха 139 представители на медиите. И получи 1221 точки.

Шампионката, която не познава през този сезон загуба, получи наградата си от световната рекордьорка в скока на височина и председател на БОК Стефка Костадинова.

"За мен е огромно удоволствие, чест и привилегия да получа тази награда именно от г-жа Стефка Костадинова - каза спорртист №1 на България. - Надявам се тя да ми е на кадем за олимпийските игри. Тук е моментът да изкажа благодарност към личния си треньор Петър Касабов. Към неговите помощници, към българска федерация по борба, към министерството на спорта. Всички те повярваха в моите възможности и ми вдъхнаха необходимия кураж, когато най-много имах нужда. Искам да благодаря и на моето семейство. За това, че са ме изградили като силна личност и са ме научили винаги да преследвам целите си. Всички тук са живо доказателство, че мечтите се сбъдват с много трудолюбие и вяра. Хенри Форд е казал - “Неуспехът не трябва да ви плаши. Неуспехът е една възможност да се почне отначало, само че този път по-разумно”. Аз започнах отначало за десети път и успях."

Нейни подгласнички са лекоатлетките Мирела Демирева (скок на височина) с 928 т. и Александра Начева (троен скок) със 707 т..

За треньор на годината в анкетата, организирана от в. "Труд", бе избран Петър Касабов, наставник на националния отбор по борба за жени. Той получи 153 точки, а негови подгласници станаха Весела Димитрова (художествена гимнастика) със 137 т. и Петър Хубчев (футбол) - 42 т.

Селекционерът бе награден с картина на Вежди Рашидов.

"Това е годината на сбъднатите мечти - заяви треньор №1. - Но какво щеше да бъде тя, ако ги нямаше хората покрай мен. Извървях доста дълъг път. От 2016-а година, когато почетният президент на нашата федерация Валентин Йорданов повярва в мен. Той ми "подари" този отбор. Радвам се, че не съм ги подвел и продължавам да ги радвам. Искам да благодаря на неговия наследник Христо Маринов. Той е млад, перспективен с много виждания за нещата в спорта. Ако не беше и той, трудно щях да съм тук на тази висока сцена. Екипът, с който работя, ми помага много."

И благодари на спонсорите на борбата - на "Литекс Комерс" и бизнесмена Гриша Ганчев, както и на "Асет Банк".

За отбор на 2018 година бе избран националният тим по художествена гимнастика за жени. А спортист №1 с увреждания е световният вицешампион по тенис на маса Денислав Коджабашев.

Следва десетката за 2018 година:
1. Тайбе Юсеин (борба) - 1221 точки
2. Мирела Демирева (лека атлетика) - 928
3. Александра Начева (лека атлетика) - 707
4. Биляна Дудова (борба) - 567
5. Стойка Петрова (бокс) - 556
6. Кубрат Пулев (бокс) - 526
7. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) - 376
8. Кирил Милов (борба) - 315
9. Катрин Тасева (художествена гимнастика)- 261
10. Александра Жекова (сноуборд) - 195 т.

Следва класацията при треньорите:
1. Петър Касабов (борба) 153 т.
2. Весела Димитрова (худ. гимнастика) 137
3. Петър Хубчев (футбол) 42
4. Стойко Цонов (лека атлетика) 32
5. Иван Петков (волейбол) 5
6. Фикрет Ереджебов (бокс) 4
7. Бранимира Маркова (худ. гимнастика) 3
Михаил Попов (бадминтон) 3
Златомир Загорчич (футбол) 3
10. Любомир Минчев (баскетбол) 2
11. Иво Борисов (ски-алпийски дисциплини) 1
Виктор Жеков (сноуборд) 1
Петър Лесов (бокс) 1

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес