Зареждане

Здравко Димитров след BKFC: Когато човек стисне зъби, успява да изненада съдбата

Здравко Димитров след BKFC: Когато човек стисне зъби, успява да изненада съдбата
Публикувано на: Март 27, 2024 в 12:07 ч
Здравко Димитров направи исторически двубой като по филмите с участието си в BKFC 58 през изминалата седмица в "Арена София".

В боевете с голи ръце Димитров се яви като замесник на германеца Лудвиг Волпер, който отпадна буквално в деня преди събитието и Димитров е получил обаждане от мачмейкърката Марчела Гюрова с предложение да бъде заместник. За MMA.BG Здравко разказа невероятната история преди битката.

"Останаха ми малко гладиаторски болежки, но са само козметични. Имах късмет и Господ ме опази, въпреки че влязох без подготовка и малко ентусиазирано в битката."

Здравко е получил обаждане точно 10:00 сутринта по време на кантара в деня преди събитието, когато стана ясно, че Лудвиг Волпер няма да участва, тъй като не е минал лекарския преглед заради възпаление в окото.

Димитров все пак се е готвил за среща - на 18-ти май в международната бойна галавечер Caged Steel, която ще се проведе в столичната зала "Христо Ботев". Въпреки това етапът му на подготовка е бил далеч от състезателна форма.

"Без да мисля много, много се хвърлих с двата крака - директно взех метрото и пристигнах веднага на кантара в хотела."


За сравнение опонентът на българския боец, се готви няколко месеца за да тази битка. Чеченецът Руслан Тохтаров дойде изключително подготвен и със солидна визитка зад гърба - известен със светкавичните си удари и стратегическата работа с крака, звездният му рекорд по кикбокс от 34-8-0 и професионалният му рекорд в MMA от 2 - 1 - 0 говорят красноречиво за неговото майсторство.

Въпреки това, Здравков премина в 5-рундов двубой, като дори на няколко пъти беше на ръба да вземе мача, който завърши със съдийско решение в полза на Тохтаров след много оспорвана и тежка битка.

"Малко ентусиазирано влязох и подцених ситуацията. Готвих се за двубой през май и до сряда правих тренировки с тежки щанги. Подготовката ми беше на съвсем друг етап - не бях в кондиция за бой. Категорията не беше моята - аз играя обикновено на 65 кг, а той бе свалял за да влезе до 75 кг."

И за да бъде още по-невероятно - Димитров споделя, че е бил на пости и то не какви да е - седмицата на състезанието е седмицата на строгите пости.


Това не му попречи да се представи блестящо и да вдигне хората на крака на няколко пъти в "Арена София". Неговата битка беше една от най-добрите и тежки на вечерта наравно с главното събитие между Калоян Колев и Тони Маркулев.

"С моя съотборник, Руси Минев, анализирахме играта и очаквахме, че той ще избухне в първите два рунда, а след това ще мога да поема темпото аз. Точно така и стана, но уви - не бях в кондиция за бой, за да взема победата. Ако имах поне 2-3 спаринга зад гърба си можех да взема двубоя."


В един момент когато Здравко пада в нокдаун, той се сеща за думите на една личност от бойните спортове в България и макар да са били негативни, именно заради тях той намира сила да се изправи.

"Когато паднах в нокдаун от ударите на Тохтаров, се сетих как един човек в НСА ми каза, че българските бойци били мекушави и нямали сърце да се бият след няколко тежки удара и когато падали, нямали смелост да се изправят. Точно тези думи ми излязоха в съзнанието, когато бях в нокдаун. Стиснах зъби и се изправих точно за да опровергая тази критика. Много исках да покажа точно на такива хора, които поставят под съмнение българските бойци, че изобщо не са прави."


В тежките борби - на ринга и извън него, човек учи много за себе си и в тази сурова битка Димитров е научил нещо, което споделя с всички:

"Научих, че когато човек съумее да стисне зъби, успява да изненада и боговете и съдбата скланя взените в негова полза. Има поговорка - Бог изпитва най-добрит си воини, за да изпита вярата им. Това разбрах от тази битка - вярата е най-силното нещо. Повярваш ли, стиснеш ли зъби - няма какво да те спре."

 
Димитров изгледа цялата галавечер и е впечатлен от всички битки, особено главната битка, но най-вече тази на Илиян Адрианов, който успя да препарира опонента си с нокаут в първия рунд. Опонентът му не бе кой да е, а именно човекът, който победи Димитров в първото му участие в BKFC през ноември - Томас Войтела.

"За младата си възраст излезе много самоуверен и то срещу много рутиниран боец, който успя да ме победи и мен даже. Словакът Войтела имаше 4 мача по този правилник, младо лъвче. Но Адрианов излезе и направи точно това, което треньорът му Кирил Алексиев бе планирал. Тренирал съм с тях и ми хареса как Илиян излезе и го разсипа. Той има психика и сърце, което няма как да се оттренира. Кондиция, въздух, тренировки - всичко се прави, но сърцето и духа или ги имаш, или ги нямаш. Очаква го много светло бъдеще."

Бъдещето на Димитров също изглежда обещаващо - след двете си страхотни битки в правилника с голи ръце, боецът постави името си на картата на сериозните бойци в България. Следващия фокус на Димитров ще бъда както бе първоначално планирано - ММА битките. Но не би отказал и още един двубой по бокс с голи ръце.


Правилникът на BKFC, колкото и да е опасен, е привлекателен за много бойци не само заради адреналина, несравнимата тръпка, по-добрите хонорари и възможност за бързо израстване в организацията. Димитров намира нещо джентълменско в този тип битки, което липсва в правилници като ММА.

"Тук не е като в ММА, където ако паднеш на земята опонента ти иска да те изяде - директно скача върху теб да те довръши, почвате да се въргаляте, става една борба за живота ти.

В боксът с голи ръце ми харесва, че тук дори и да приклекнеш - опонентът ти се отдръпва, започва отброяване от страна на рефера. Поздравявате се и продължавате - това много го доближава до старите джентълменски битки по бокс без ръкавици от едно време."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес