Зареждане

Тони Маркулев след BKFC: Опцията за отказ и при двама ни беше изтрита

Тони Маркулев след BKFC: Опцията за отказ и при двама ни беше изтрита
Публикувано на: Март 24, 2024 в 10:01 ч
Тони Маркулев и Калоян Колев създадоха историческа битка помежду си в главното събитие по бокс с голи ръце BKFC 58, което се проведе на 22-ри март в Арена София.

Двубоят бе толкова епичен с неспирни размени и многократни обръщания на играта, че голяма част от залата изгледа 5-рундовата битка на крака.

Свидетелите на двубоя на живо не можеха да повярват на какво стават свидетели, тъй като битката бе на световно ниво.

Маркулев е знаел отпреди това, че залогът е толкова голям и затова се бе отдал излцяло на подготовката.

"Самият мащаб на събитието предполагаше да бъда много фокусиран върху подготовката си. Менталната подготовка беше ключова в тази битка. Беше състезание, но бях спокоен и премислях нещата, както на спаринг. Единствено динамиката е много бърза в този тип битки и трябва да се взимат бързи решения, което понякога играе лоша шега."

 
Маркулев успява да тушира напрежението преди битката благодарение на редовна визуализация на това как тя би изглеждала още преди да се случи. Тази техника е популярна сред бойците на запад, включително и UFC, където работят със спортни психолози.

Ето и двата ключови момента от подготовката, благодарение на които според Маркулев е имал предимство в тази среща.

"Бях успял да туширам напрежението напълно, благодарение на визуализацията на тази битка, която правих преди нея. Премислях, пресъздавах битката много преди нея. По време на битката се опитвах да пресъздам в действителност всичко, което съм си представял.

Другото важно нещо е да съумееш да изолираш напрежението, така че да не ти пречи, така ще използваш само добрите качества на адреналина като концентрацията в битката."
 

Двубоят продължи 5 рунда и стигна до съдийско решение, което бе в полза на Маркулев. Но битката бе доста равностойна - след като в първия рунд Маркулев удари много тежко опонента си и той видимо бе почти готов да падне в нокаут, Колев се завърне по-силен отвсякога в следващите рундове и започна да владее ринга.

Размените на тежки удари не спряга до края на финалняи гонг, а кръвта валеше около ринга. Бойците обаче не спираха с перфектна техника да водят бойния си танц.

"Помисълът за отказ беше равен на нула.

Получих голяма аркада, когато си ударихме главите по средата на битката. Единствено се надявах лекарите да не спрат срещата заради стичащата се кръв в окото."


Тази тежка война не е била изненада за Маркулев, който не е очаквал нищо по-различно от коравия и непреклонен Колев.

"Аз знам какъв спортист е той. Знаех, че няма да се откаже. Бях подготвен за това. Бях сигурен, че единствения начин тази битка да свърши е ако един от нас бъде нокаутиран. Знам как съм го удрял - знам какви са пораженията по ръцете ми. Надявах се някой от тези удари да го спре и да падне. Но той не го направи. Както и аз. Опцията за отказ и при двама ни беше изтрита.

С който и да е друг боец да се бях бил, нямаше да стане толкова зрелищна битка.

Бойците понякога се пречупват от болката, ударите, понякога от страх и паника. Почват да мислят за отказа. Но това го нямаше нито при мен, нито при него. Именно това определя нашите характери, както и качеството на това какви бойци сме."


В духа на хубавия бой двамата бойци се поздравиха след битката в синхрон с уважението, което демонстрираха преди нея.

"Според мен от този двубой се зароди едно малко приятелство, тъй като и двамата се разбрахме да се видим, след като се пооправим от пораженията и да пием по кафе."

Интервюта с двамата бойци преди битките им може да откриете на YouTube канала на MMA.BG.


И за да опишем още по-детайлно това колко феноменални са тези двама атлети и през каква война преминаха  - всичките капсули на кокалчетата на лявата ръка на Маркулев са размазни, а двете кокалчета на дясната - натъртени. Всичко това от ударите, които е нанесъл на Колев - който пък не даде изобщо задна, а напротив - въпреки че получи счупване на лявата скула успя да обърне играта в своя полза в средата на двубоя.

Не е изненада че след тази епична битка от BKFC излязоха с официално съобщение, че тя влиза в топ 5 в историята на организацията.

Вижте също: Официално: Битката Маркулев-Колев в топ 5 в историята на BKFC

И за да стане битката още по-епична - Маркулев сподели, че е влязъл в двубоя с лека контузия - разкъсан бицепс и сухожилията в предмишницата, която се е влошила по време на битката.

"Както казах, нямаше вариант за отказ - както по време на битката, така и преди нея."


За хората, които смятат че битките са пълна лудост (особено тези с голи ръце), Маркулев има едно много просто и ясно обяснение, което не всички биха разбрали, но тези които успеят - вярваме ще го възприемат много правилно.

"Здравият разум и вътрешното призвание някой път не си съответстват. Ние храним обаче едното и другото. През повечето време гледам да съм разумен и да си гледам живота. Но имам и едно призвание на боец, което усещам отвътре и трябва да нахраня и него."

Кратки видеоклипове от бойната галавечер BKFC 58 може да видите в Instagram профила на MMA.BG.


Това бе последната битка в професионалната кариера на Тони Маркулев, която започва през 2012-та. В този период той успява да запише статистика от 11 победи и 2 загуби в различни MMA турнири, както в България, така и в чужбина. А това бе дебют в бокса с голи ръце, който той спечели по невиждан начин.

"Човек трябва да се оттегли тогава, когато е постигнал най-големия връх, защото после по малките хълмчета можеш да паднеш и да си строшиш главата," категоричен е за оттеглянето си Маркулев. "Няма да спра да тренирам и ще бъда с момчетата в залата. Ако продължа да се състезавам, аз трябва да надграждам и да търся по-силни противници. Но не съм вече толкова млад - на 37 години съм - и мисля, че е извън рамките на разумното да продължа да се състезавам на толкова високо ниво.

Заради признанието в световен мащаб и качеството на срещата, показахме какво е български дух, показахме какво е да си български воин. Не го показахме само на нас, но и на целия свят."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес