Зареждане

Боксът не е място за експерименти! Един ден ще има трагедия

Боксът не е място за експерименти! Един ден ще има трагедия
Публикувано на: Март 10, 2024 в 12:00 ч
Пореден голям турнир по професионален бокс се проведе в Саудитска Арабия. В главното събитие на вечерта тежките Антъни Джошуа и Франсис Нгану се срещнаха на ринга и битката почти завърши с трагични последици.

Нгану е бивш шампион на UFC в тежка категория, който миналата есен сбъдна мечтата си да стане професионален боксьор. И той не само я сбъдна, но и се би с настоящия световен шампион и един от най-добрите боксьори на нашето време, Тайсън Фюри.

Нещо повече, Франсис изненада целия свят на бокса, като измина цялата дистанция на битката и дори повали Фюри. Тайсън спечели със съдийско решение, но двубоят отвори вратата на Нгану към големи реклами и във втората си професионална изява Франсис се изправи срещу олимпийския шампион Антъни Джошуа.

Светът на професионалния бокс наскоро се превърна в парад на експерименти. Всеки иска да получава огромни заплати за битки, така че се опитва с всички сили да излезе на ринга. Независимо дали става дума за спортисти от сродни спортове като Нгану, било то блогъри като Джейк Пол.

Битките им събират милиони гледания - това е факт. Самите новоизлюпени боксьори плуват в пари. Франсис спечели повече в първата си битка, отколкото в цялата си кариера в ММА - 10 милиона долара. И изглежда, че всички са щастливи. Трябва обаче да разберете, че професионалните боксьори са били в този спорт през целия си живот и ако работят с пълна сила срещу начинаещи, то нищо добро няма да излезе.

Джейк Пол изглежда разбира това, поради което се бие предимно с известни пенсионери и пенсионирани бойци от света на MMA, които също са значително по-малки от него. Изглежда, че Пол е наясно, че в битка с нормален противник може да получи сериозни щети, така че избягва добра опозиция. Нгану отиде по-далеч и от първата битка се озова сред елита на най-опасната дивизия.

Фюри даде въображаема надежда на Франсис и всичките му фенове, че бившият шампион на UFC може лесно да се боксира при равни условия с елита в тежка категория. Тайсън нямаше задачата да унищожи опонента си или да се справи с него, но Джошуа имаше такава цел. Олимпийският шампион, бивш световен шампион в три версии, показа разликата в нивото между него и Франсис.

Между другото, Джошуа изобщо не беше щастлив от победата и от време на време поглеждаше притеснено към Нгану, който беше заобиколен от тълпа лекари. Франсис не можеше да се изправи на крака и наистина изглеждаше страшно. Сериозността на ситуацията беше добавена от кислородната маска, с помощта на която бившият шампион на UFC беше приведен в съзнание.

Джошуа разби света на стереотипите и митовете, като всъщност показа разликата между олимпийски шампион и човек с рекорд 0-1. Беше късмет, че този тежък нокаут не завърши с трагедия, но подобни приключения със сигурност един ден ще доведат до тъжни последици. И никаква слава, популярност и пари няма да върнат изгубеното здраве.




Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес