Зареждане

Олимпийски шампион по джудо получи 16 години затвор

Олимпийски шампион по джудо получи 16 години затвор
Публикувано на: Август 2, 2022 в 05:00 ч
Първият монголски спортист, който печели олимпийски златен медал за страната си, беше вкаран в затвора за бруталното убийство на неговия приятел от детството.

Найдангийн Тувшинбаяр, шампион по джудо и бивш президент на Монголския национален олимпийски комитет, беше осъден на 16 години затвор от съда в района на Хан-Уул на монголската столица Улан Батор след едногодишен и добре разгласен процес, който обхвана нацията.

Тувшинбаяр дълго време беше смятан за национален герой в Монголия, след като стана олимпийски шампион в Пекин 2008 и спечели сребърен медал на Игрите в Лондон 2012.

Той стана любимец в медиите, появявайки се в токшоута и рекламите на Pepsi, като същевременно получи високите отличия в страната.

Олимпийският шампион имаше значително влияние и в политическата сфера на Монголия. Според Ройтерс неговият спортен успех „накара лидерите от враждуващите партии да се присъединят към хилядите празнуващи по улиците, за да отпразнуват своя шампион“.

По-късно той стана пропагандатор на кампанията на кандидата за президент на Демократическата партия Халтмаагийн Батулга, бивш световен шампион по борба, който в последствие спечели изборите през 2017 г. на втори тур с малка преднина от 50,6 процента.

По-малко от четири години по-късно Тувшинбаяр ще бъде обвинен в убийство след пиянска кавга със стар приятел. Инцидентът се случи на 2 април 2021 г., когато Тювшинбаяр се срещна с няколко видими фигури от Демократическата партия от родната му провинция Завхан.

Твърди се, че олимпиецът е бил в нетрезво състояние и е нападнал Ерденебилегийн Енкхбат, приятел от детството, който също е бил звезда на монголската борба. Тувшинбаяр атакува Енкхбат с тежък предмет и го оставя със сериозни мозъчни увреждания от нападението.

Пострадалият е хоспитализиран, но малко след това е издъхнал, без да дойде в съзнание. Макар че в началото множеството се колебаеха да обвинят Тювшинбаяр за атаката, едногодишен процес промени гледната точка на нацията за тяхния бивш герой


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес