Зареждане

Момчетата на Стъки спасиха Черноморец

Момчетата на Стъки спасиха Черноморец
Публикувано на: Юли 25, 2012 в 14:19 ч

Източник: в-к Труд

Спасители, известни в Черноморец като Момчетата на Стъки, навлязоха полуголи и с риск за живота си в бушуващи огромни пламъци, за да спасят от изпепеляване вилната зона на морското градче.

С голи ръце, с лопати, метли, кофи и тениски известният ММА боец Станислав Недков-Стъки и приятелите му се изправиха пред огъня и успяха да го преборят до пристигането на пожарникарите. По-рано стихията застрашително пълзеше към къщи на летовници.

Страшният пожар избухна към 22,12 ч в понеделник, близо до вилата на президента Росен Плевнелиев. Искрата тръгнала в сухи треви. Пламъците бързо се разпространили и превзели голяма площ.

"Бяхме на плажа и играехме карти. Изведнъж видяхме огън. Знаем, че там има много къщи, в някои летовниците вече спяха... И веднага хукнахме. Бяхме 7-8 души. Някои бяха само по бански, други боси. Не се замислихме за миг, трябваше да се реагира спешно", разказа пред "Труд" Станислав Недков-Стъки, който е съпруг на бившата депутатка Юлияна Дончева. Момчетата, тръгнали с него, са му приятели и спасители на плажа, на който той е концесионер.

"Застанахме между огъня и най-близките къщи. Пламъците бързо пълзяха към постройките. Някои от тях са празни, но има и комплекс с руски туристи. И започнахме борбата със стихията. На помощ се притекоха още доброволци от селото, туристи. Успяхме да се справим с доста голяма част от потушаването. После дойде пожарната и с вода вече беше лесно", обясни Стъки.

"Адски огън. Беше тръгнал по къщите, по автомобили. Започнахме с колегите да будим хората от вилите, да местим колите, които бяха на пътя. Трябваше да се действа бързо", каза и най-възрастният сред спасителите Марио Иванов.

Някои от момчетата имат леки изгаряния по краката, но никой не се оплаква. Щастливи са, че са успели да спрат пламъците, преди да унищожат десетки къщи и вили. "Благодаря на момчетата ми за смелостта и че бяха всеотдайни. Доста усилия хвърлиха и пожарникарите, както и останалите доброволци", горд е Стъки.

За около час стихията била напълно изгасена. Въпреки усилията на спасителните екипи една постройка изгоряла. Други две къщи били леко опушени. Унищожени са и 400 декара сухи треви и храсти. Според МВР в гасенето освен доброволци участвали сто души - пожаникари, полицаи и екип от армията.

След като огънят е потушен, кметът на Черноморец Добри Добрев издирил смелчаците и Стъки и им благодарил. Той похвалил и професионализма на пожарникарите.
Самият Станислав Недков не знае причината за пожара, но е категоричен, че огнеборците и разследващите бързо ще я установят. Експерти от МВР смятат, че става въпрос за човешка небрежност - вероятно хвърлена цигара в сухата трева.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес