Зареждане

Станислав Недков: Заставам твърдо зад решението на съдиите

Станислав Недков: Заставам твърдо зад решението на съдиите
Публикувано на: Октомври 14, 2019 в 10:15 ч
Състезанието SFC 9: Fast and Fury, което се проведе на 5-ти октомври в Благоевград, включваше като главна среща реванш между ММА бойците Камен Георгиев и Калоян Колев.

Битката бе очаквана с интерес и имаше много заряд, но в крайна сметка след три оспорвани рунда, двубоят приключи с равенство, което предизвика доста гневни коментари от феновете на спорта, а и недоволство на самите състезатели.

Няколко дни след събитието, организаторът на SFC, Георги Анадолов, в интервю за ММА.BG, в което той направи обзор на събитието, разкри че всъщност решението не е било дадено от негови съдии, а от съдии на Българаската федерация по ММА, зад които той не може да застане и няма как да подкрепи тяхното решение.

Вижте също: Обзор на SFC 9: Fast and Fury от организаторите
 
Затова и изпратихме няколко въпроса, които се задават негласно към БФММА, на нейния президент - Станислав Недков.

Какво е становището на БФ ММА относно спортното равенство между Калоян Колев и Камен Георгиев в SFC 9? Организаторът не можа да застане зад решението на съдиите, защото са на федерацията, а не негови.

Много ми се иска цялата тази истерия около мача на Калоян Колев и Камен Георгиев, изкуствено инициирана от г-н Георги Анадолов, да не е опит да се отвлече вниманието на ММА обществеността от ниското ниво на организация на неговото състезание или пък оправдание пред неговите спонсори за ниската посещаемост и слабия интерес към събитието му.
 

Направих си труда да изгледам мача между Калоян и Камен и трябва да ви кажа, че е срамно двама от най-добрите бойци на България да играят пред празна зала. Нещо в организацията явно куца. Няма да правя опити да коментирам или още по-малко да оценявам решенията на съдиите в този мач. Първо, като президент на Българска федерация по ММА не е редно да го правя и второ,  защото нямам претенции, нито съм минал през обучение и курсове за съдия, каквито са минали и тримата съдии на БФ ММА от въпросния мач. Това е един от големите проблеми в България, че почти всеки разбира от всичко - от спорт до ядрена енергетика.

Към момента няма и подадена контестация към БФ ММА относно този двубой.
 
Подочух, че г-н Анадолов изказал съмнения относно качествата на съдиите. Хубаво беше първо да направи допитване до федерацията относно техния опит и щеше да знае, че тримата имат съдийствани общо над 1200 ММА мача на национално и международно ниво. Пожелавам на г-н Анадолов да успее да достигне, като организатор поне до 1/3 от тази бройка.

Аз не очаквам от човек който не може да оцени нивото и високия професионализъм на съдиите да застане зад тях. Аз обаче знам качествата и опита, които те притежават и заставам твърдо зад тяхното решение, защото знам, че то е взето безпристрастно и професионално. Дори в най-голямата ММА организация в света - UFC сме виждали на пръв поглед странни решения, като единия съдия да даде трите рунда за единия състезател, другите двама да дадат и трите рунда за другия. Или пък и тримата съдии да дадат различни оценки в края на срещата. Но никой не си позволява да каже, че съдиите в UFC са слаби или нямат опит. Въпрос на виждане и лична преценка и точно това кара бойците да дават максимума от своите възможности, за да убедят съдиите, че са по-добри от опонента си.

Каква е ролята на БФ ММА при организирането на професионални събития от различни частни организации?

С лицензирането от Министерство на младежта и спорта, Българска федерация по ММА получи права да организира Държавни първенства, купи, турнири и всякакви ММА евенти, включително и професионални, както и да определя националните отбори за участие в Балкански, Европейски и Световни първенства. Ние обаче сме поели и задължения да съблюдаваме Закона за физичекото възпитание и спорта, както и всички наредби на Министъра на спорта при организирането на ММА състезания, включително и такива с участието на професионални бойци. Ние сме може би единствената федерация у нас, която не изисква от частните промоутъри заплащане на такси към федерацията при организиране на състезание. Понеже ММА е рисков спорт, най-важното нещо на което държим е безопастността на състезателите. Затова задължаваме организаторите да искат от всеки състезател годишен и предсъстезателен медицински прегледи, да осигурят висококвалифициран медицински екип, който да се грижи за здравето на бойците по време на състезанието, както и охранителна фирма, която да осигури безопасността на зрителите. През последните месеци си партнираме доста добре с двете най-големи частни ММА промоутърски компании у нас Grand Fight Arena и Max Fight. Те доказаха своя професионализъм и високо ниво на организация на техните евенти, с участието на топ бойци от България и света, с равностойни и доста оспорвани битки и с винаги препълнени зали.
 

От изключителна важност е да има коректност в отношенията между федерация, промоутър, бойци, треньори, съдии и фенове. Само тогава може да се направи дългосрочен и успешен проект.
Между другото сега ме подсещате да проверя дали Георги Анадолов е платил хонорарите на съдиите, че до оня ден не беше и не им вдигаше телефона

БФ ММА печели медали при всички международни първенства, но все още нямаме сериозни успехи при професионалистите в Европа и други турнири - на какво се дължи това и как може да се постигне?

Истина е, че от края на 2014г от както БФ ММА е лицензирана и развиваме дейност, заложихме на развитието на на младите таланти и на аматьорския ММА. Започнахме да организираме състезания, включително за деца от 12 годишна възраст, като бяхме едни от първите в света в това отношение. По времето, когато аз бях състезател, ММА беше напълно непознат за България спорт. Започнах да тренирам ММА почти на 25 годишна възраст, като заедно с моят треньор Георги Делчев, Любо Геджев и още няколко приятели от Пловдив бяхме хората, които въведохме ММА в България. Сега обаче в световен мащаб всички започват да тренират и да трупат състезателен опит от сравнително ранна детска възраст и ако искаме след време да бъдем конкурентоспособни и да има български ММА бойци в най-големите световни вериги, трябва да развиваме изключително силно спорта сред децата.
 

Радвам се, че усилията ни дават резултат и тази година можем да се похвалим с първите двама световни шампиони във възрастовите групи под 18г - Виктор Ганев (кадети -16г) и Виктор Иванов (юноши -18г). За по-малко от 5 години националните състезатели на БФ ММА са спечелили 321 медала от Балкански, Европейски и Световни първенства, като можем да се похвалим с 5 световни шампиона, включително двукратния световен шампион Делян Георгиев, на който в скоро време предстои дебют при професионалистите. Смятам, че в дългосрочен план това е правилния път. Ще развиваме аматьорския ММА сред подрастващите и след това, когато натрупат достатъчно умения и опит, да преминават при професионалистите.

Така поне до 2028г, когато се очаква ММА да влезе в олимпийското семейство и да стане олимпийски спорт. Тогава си мисля, че мечтите на повечето деца занимаващи се с ММА, ще бъдат свързани с Олимпийските игри и спечелването на медал от тях. Иначе при професионалистите се радваме на успехите на Георги Валентинов, който за сравнително младата си възраст вече натрупа доста сериозен опит и в момента се водят разговори за включването му в Белатор. Ще насоча вниманието на феновете към двукратния световен шампион Делян Георгиев и към двамата двукратни европейски шампиони Ферди Османов и Николай Николов, които след успехите при аматьорите, вече са готови за сериозни мачове и имат сериозно бъдеще при професионалистите.

Често се критикува федерацията че спъва спортните изяви - какъв е официалния отговор към тези критики?

Само човек, който не иска да спазва законите в страната може да каже, че федерацията го спъва, му пречи и т.н.

В отговора ми на по-предния ви въпрос, споменах нещата на които ние, като федерация държим. Ще продължим и занапред да изискваме от всеки желаеш да организира ММА състезание да осигури безопасността на състезателите и зрителите с медицински екипи, линейки и полиция или охранителна фирма. Също и да използва лицензирани и безпристрастни съдии и рефери, преминали през курсове на обучение, с богат национален и международен опит.
 

Понеже г-н Анадолов е направил във вашето интервю някакво сравнение с частна болница, искам да го попитам - ако той прави частна болница, няма ли да отговори на всички изисквания и стандарти за болница и да кандидатства в министерство на здравеопазването за лицензиране на болницата? Или ще лекува хората, както иска да прави и ММА състезанията, без лиценз и разрешение. Ще му позволи ли някой в болницата да работят неквалифицирани лица, без нужното образование и опит, или ще трябва да ползва лекари със завършено висше медицинско образование и медицински сестри с нужната квалификация и експертиза и опит? Или и като шеф на болница ще се опитва да заобикаля законите.

Крайно време е думите и делата ни да започнат да кореспондират и когато изказваш претенции, че си патриот и че обичаш държавата си, да започнеш да спазваш законодателството на тая държава и да бъдеш пример за останалите.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес