Зареждане

Шлеменко: Оруел беше прав! Хората живеят във 'Фермата на животните'

Шлеменко: Оруел беше прав! Хората живеят във 'Фермата на животните'
Публикувано на: Юни 1, 2024 в 16:00 ч
Руският състезател по смесени бойни изкуства Александър Шлеменко сподели мнението си за творчеството на писателя Джордж Оруел.

На 1 юни в Омск ще се проведе турнирът SFC 10. В главната битка Александър Шлеменко ще се бие с Къртис Милендър, а в подглавното събитие Алексей Олейник ще се срещне с Винисиус Морейра. Александър е активен в медиите покрай тази битка и коментира различни теми.

Той вярва, че Джордж Оруел е предсказал бъдещето и в момента живеем във приказката 'Фермата на животните', която Оруел издава през 1945 година. Във „Фермата на животните“ животните на фермера Джоунс, водени от свинете (които се самообявяват за най-умни сред своите събратя и за естествени ръководители на преврата) се вдигат на бунт.

Те завземат фермата и установяват нова власт без участието на човека, „за да вземат съдбата си в свои ръце“. После животинската революция следва хода на всички революции – към тоталитаризъм. Идеалите се опорочават и превръщат в демагогия.

Съперниците за властта безогледно се отстраняват, измислят се вътрешни врагове за оправдание на насилието. Създава се социална номенклатурна прослойка, за която не важат общоприети закони. Провежда се систематична дезинформация, изграждат се механизми за манипулация на мисленето, а историята се фалшифицира.

Шлеменко вярва, че точно това се случва и днес:

„Честно казано, не познавам Оруел, но знам за „Фермата на животните“. Прочетох я и много ми хареса. И сега повече от всякога е актуална. Препоръчвам я на всички. Оруел се оказа визионер. Трябва да се съгласим, че предсказа много неща. Давам за пример „Фермата на животните“. 

Вижте как се живееше преди и как е сега. Описва много директно нещата, особено в чужбина. Така наречената демокрация. "Фермата на животните" оживява в почти всички държави, където има т.нар.демокрация.", каза Шлеменко.

Съгласни ли сте ?




Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес