Зареждане

Карим Зидан: Абдул-Керим Едилов е екзекутиран по заповед на Кадиров

Карим Зидан: Абдул-Керим Едилов е екзекутиран по заповед на Кадиров
Публикувано на: Март 20, 2023 в 13:00 ч
Когато Русия започна нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г., Рамзан Кадиров събра войските си на главния площад на столицата на региона, Грозни, за да даде сигнал за готовността си да се присъедини към войната. Разположен на подиум с изглед към тълпата, Кадиров стоеше на фона на най-могъщите мъже в Чечня.

Вижте още - Бивш боец на UFC и дясна ръка на Кадиров, почина мистериозно на 31 години

Сред тях беше Абузаед Висмурадов, дясната ръка на диктатора, който беше обект на санкции от правителството на Съединените щати през 2019 г. заради ролята му в прочистването на сексуалните малцинства в Чечения. Висмурадов отговаря за ММА клуба на Кадиров – организация, която също е обект на санкции от САЩ.

Зад Висмурадов стоеше Абдул-Керим Едилов, ММА боец, който се състезаваше в UFC, преди да бъде издигнат до ранг на вицепремиер в Чечня.

Въпреки че не беше сред изпратените да се бият в Украйна, Едилов стоеше въоръжен с картечница, тактическа жилетка и шапка с надпис „ Ахмат сила“, бойният вик, използван от верните на Кадиров привърженици.

Вижте още - Абдул-Керим Едилов - Впечатляваща кариера и трагичен край

По-късно Едилов сподели кадри от събирането на вече изтритата си страница в Instagram, която включваше надпис:

"Ние сме готови да живеем и сме готови да умрем по пътя на Кадиров.". пишеше Едилов.

Изявлението беше по-пророческо, отколкото Едилов можеше да очаква. На 29 декември 2022 г. чеченски активисти съобщиха, че Едилов е починал внезапно този ден, но обстоятелствата около смъртта му са неясни.

Смъртта на боеца беше потвърдена от друго чеченско опозиционно движение 1ADAT, което сподели кратко гласово съобщение, предадено от анонимен сътрудник, отбелязвайки, че възпоменание ще се проведе на сутринта в родното село на Едилов.

Смъртта на Едилов предизвика незабавно подозрение. Боецът се радваше на близки отношения с Кадиров, който е известен с нарушения на човешките права, включително принудителни изчезвания, екзекуции по бързата процедура и редовни чистки на сексуалните малцинства.

И въпреки че Едилов беше член на най-близкото обкръжение на Кадиров, според съобщенията той е изпаднал в немилост на диктатора няколко месеца преди смъртта му. 31-годишният Едилов някога беше смятан за най-обещаващия боец на Кадиров.

Когато през 2014 г. диктаторът реши да създаде собствен ММА боен клуб и състезателна лига, Едилов стана един от ключовите му представители. Той беше хедлайнер на няколко от ранните събития на Кадиров, преди да подпише с UFC през 2015 година.

Дебютът на Едилов обаче беше отложен до септември 2017 г. поради 15-месечно отстраняване за положителен тест за мелдоний, забранено вещество. В крайна сметка той направи своя дебют в UFC в Холандия, където победи опонента си пред антураж от хора на Кадиров, седнали на първия ред.

Въпреки впечатляващата победа, Едилов не се състезава отново за UFC. Вместо това той се фокусира върху по-голяма награда: да стане верен слуга на семейството на Кадиров. В течение на следващите няколко години Едилов постепенно се трансформира от боец в детегледачка на тримата сина на Кадиров.

Ангажиментът му спечели благоразположението на Кадиров, който го обсипа с похвали и пищни подаръци, като луксозни коли и скъпи часовници. През ноември 2021 г. Едилов получи първата си официална държавна длъжност, когато стана началник на кабинета на Кадиров.

Три месеца по-късно е издигнат до вицепремиер с акцент върху младежката политика и спорта. Успехът на Едилов обаче продължава само няколко месеца. На 15 септември 2022 г. чеченският дисидент Тумсо Абдурахманов заяви, че Едилов е бил „осъден за употреба на наркотици“ и че в резултат на това е бил изтезаван.

Други чеченски активисти последваха съобщения, че Мурад Агмерзоев, един от бодигардовете на децата на Кадиров и дългогодишен приятел на Едилов, е бил екзекутиран по заповед на Кадиров за предполагаемо доставяне на наркотици на обкръжението на диктатора.

Едилов никога повече не се появява публично. Личният му акаунт в Instagram, някога пълен със снимки на Кадиров и децата му, също беше изтрит. След това, на 23 ноември 2022 г., официалният уебсайт на правителството на Чечня обяви, че бившият боец на UFC е подал оставка от ролята си на вицепремиер по „собствена инициатива“.

Съобщава се за смъртта му пет седмици по-късно. Въпреки че обстоятелствата около смъртта на Едилов остават мистерия, няма съмнение, че боецът е бил изгонен от вътрешния кръг на Кадиров в месеците, предшестващи внезапната му смърт.

Въпреки че е бил вицепремиер, смъртта на Едилов не е призната от Кадиров, неговото правителство или легиона от бойци, които са му под ръка. Братът на Едилов, Валид Едилов, който е министър на спорта на Чечения, също не е виждан публично от декември 2022 година.

Мансур Садулаев, основателят на базираната в Швеция чеченска правозащитна организация Vayfond, твърди, че мълчанието на Кадиров трябва да се разглежда като доказателство за неговата вина.

„Разбира се, ние вярваме, че Кадиров (или някой по негова заповед) е убил Едилов. 

Смятаме така, защото ако Едилов беше умрял по друг начин или беше убит от някой друг, освен от лоялни на Кадиров, тогава самият Кадиров щеше да бъде бесен и щеше да изрази съболезнованията си за смъртта на Едилов.

Ние знаем много добре как се държи Кадиров при подобни обстоятелства. Той е твърде предсказуем. И за да бъда честен, той не се срамува от престъпления.“, каза Садулаев пред Guardian.

Прессекретарят на Кадиров не отговори на искане за коментар относно твърдението на Садулаев, че Кадиров и чеченското правителство са замесени в смъртта на Едилов. Междувременно Кадиров намери нова бавачка за синовете си в лицето на UFC звездата Хамзат Чимаев.

Непобеденият боец редовно е сниман да излиза с тийнейджърите в Чечня и на пътувания до Дубай, където се смята, че Кадиров има дом в Палм Джумейра. Чимаев също приема ролята на треньор на тийнейджърите и често публикува снимки в социалните медии от техните тренировки в частната фитнес зала на Кадиров.

Сега, намиращ се в ролята, запазена преди това за Едилов, Чимаев редовно тренира с децата на Кадиров, особено с Али, когото той нарича свой „брат“. По-рано този месец Валид Едилов, който е брат на покойния Адбул-Керим разкри, че Кадиров го направил началник на кабинета на Кадиров. Това е пост, който покойния му брат заемаше. 

Информацията в статията е по труд на известния журналист Карим Зидан. Той е един от най-върлите критици на Кадиров и продължава да твърди, че Едилов е убит по заповед на диктатора. А фактът, че Кадиров мълчи вече 3 месеца само показва, че има нещо гнило в цялата история.








Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес