Зареждане

Хамзат Чимаев е използван като марионетка от Рамзан Кадиров

Хамзат Чимаев е използван като марионетка от Рамзан Кадиров
Публикувано на: Септември 12, 2024 в 12:00 ч
В света на смесените бойни изкуства (ММА) не само физическата сила и техника играят основна роля, но и политическите сили зад него. Скорошно видео се задълбочава в живота на Рамзан Кадиров, лидера на Чечня, и неговото влияние върху спорта и геополитиката. Видеото показва и как UFC боецът Хамзат Чимаев е използван като марионетка от Кадиров.

Вижте още - Карим Зидан: Абдул-Керим Едилов е екзекутиран по заповед на Кадиров

През 2021 г. Хамзат Чимаев се оттегли от двубой с Леон Едуардс. Това се дължеше на сериозни усложнения от COVID-19. ММА общността беше в траур, докато Рамзан Кадиров, противоречивият президент на Чечня, не се намеси. Тогава Кадиров заяви, че Чимаев няма да напусне спорта. По онова време много фенове на ММА бяха запознати за първи път с Кадиров.

За тези, които копаят по-дълбоко, се разкри история за нарушения на човешките права, включително отвличания, изтезания и убийства. Кадиров, който дойде на власт след смъртта на баща си по време на чеченската война, изгради режима си върху насилие и страх. Той е смятан за брутален диктатор, който не се фокусира само върху политически опоненти, но и върху малцинствени групи. 

Кадиров е основал собствен клуб по ММА, наречен Akhmat MMA Fight Club, кръстен на баща му. Този клуб привлече много известни бойци, привлечени от изгодни договори и модерни съоръжения за тренировки. Но връзката между Кадиров и спорта далеч надхвърля фенството. Използването на ММА от Кадиров служи като средство за укрепване и насърчаване на неговия режим.

Чимаев, роден в Чечня, но израснал в Швеция, е възприет от Кадиров като фигура на чеченската сила и мъжественост. Въпреки че Чимаев е известен с агресивния си стил на битка, сега той се възприема и като инструмент за пропагандата на Кадиров. Той редовно може да бъде видян в непосредствена близост до Кадиров, получавайки подаръци и участвайки в държавната пропаганда.

Използването на спорта като инструмент за държавна пропаганда и за насърчаване на неговия режим доведе до напрежение в света на спорта. Битките, които се провеждат под знамето на Кадиров, се разглеждат не само като спортни постижения, но и като политически изявления, които символизират неговата власт и контрол.

Докато Чимаев остава звезда в рамките на UFC засега, способността му да се бие в световен мащаб е ограничена поради връзката му с Кадиров . Това доведе до спекулации, че Кадиров контролира и влияе върху кариерата му. Остава въпросът дали Чимаев ще продължи да се бие под сянката на този диктатор и в бъдеще.

Няма лошо Чимаев да дружи с Кадиров, но трябва да си вземе поука от случилото се с ММА боеца Абдул-Керим Едилов. Миналата година Едилов почина при мистериозни обстоятелства, а Кадиров дори не коментира смъртта му. Абдул-Керим тренираше синовете на Кадиров и се издигна до вицепремиер в Чечня.

Той обаче явно сгреши на Кадиров, а краят му беше безславен. Сега Чимаев е поел ролята на Абдул-Керим Едилов, а това може да се окаже смъртоносно.



Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес