Зареждане

Делян Алишахи преди BRAVE: Ще видите неща, които не сте виждали от бойци в тежка категория

Делян Алишахи преди BRAVE: Ще видите неща, които не сте виждали от бойци в тежка категория
Публикувано на: Юли 31, 2024 в 12:01 ч
Престижната световна организация BRAVE CF идва с епично издание в България - на 24-ти август в Арена Бургас.

Организаторите са планирали 12 страхотни битки между топ български ММА бойци срещу бойци на организацията от цял свят. Няколко от битките ще са в тежка категория, като една от тях е в подгряващите срещи между българите Дилян Алишахи и Димитър Калчев.

Дилян Алишахи е едно име с множество постижения в различни бойни спортове, но тепърва ще нашумява и в ММА.

Българинът се състезава в борбата от 11-годишна възраст, но е национален състезател в Швейцария по класическа борба. Паралелно с борбата той записва участия и в бойното самбо, където става бронзов медалист на световното през 2023-та ни вицеевропейски шампион за 2024-та.


Алишахи не участва в Олимпийските игри сега, тъй като няма швейцарско гражданство за да представлява страната, затова използва времето за да навлезе в бойното самбо.

"Имах контакт с Росен Димитров и той ми препоръча да се включа в бойното самбо. Станах шампион на България и спечелих няколко международни медала. Хареса ми самия спорт, а той доста се доближава до ММА.

От години назад съм имал виждане за себе си, че има поле за развитие в ММА и сега реших да предприема тази крачка," сподели Алишахи за ММА.BG.

Първата му стъпка е в сериозна организация - BRAVE CF е международно призната за един от най-силните бойни турнири и срещите се гледат от цял свят, включително и от мачмейкърите на UFC, които често предлагат договори на атрактивни бойци от там, като пример - Илия Топурия, Умар Нурмагомедов и Хамзат Чимаев са само няколко от звездите, изгрели в бахрейнската ММА организация.

Въпреки богатия си опит в борбата, ударите изобщо не притесняват Алишахи, както вече го е показвал в бойното самбо.

"Не съм имал никакъв страх от удари. В борбата доста пъти ми се е случвало да ми се отворят аркади след удари с глава. Свикнал съм с това нещо и нямам притеснения."

Алишахи е атлет от световно ниво - той е един от хората, които помагат на националът ни по борба Кирил Милов, който сега е на Олимпиадата в Париж, както е тренирал и с един възможен негов съперник - единствения борец в историята печелил 4 Олимпийски титли - Михаин Лопес.


А сега в подготовката му за дебюта му в ММА се включва още едно голямо име.

"Бях основен тренировъчен партньор на Кирил Милов, а от другата седмица започвам подготовка с Благой Иванов - Багата за предстоящия ми дебют в BRAVE. Сега имам лагер в Италианските Алпи за седмица и до дебюта ми в BRAVE ще се готвя в България. За момента подготовката ми върви повече от отлично."

Имайки досег с топ атлети по борба като Лопес, Милов и други национални състезатели, Алишахи е на мнение, че българските борци имат огромни шансове за златен медал в Париж.

"И тримата ни борци са топ атлети на високо ниво. Кирил Милов прие това предизвикателство да се състезава в тежка категория, което е ново за него. Но той има своите сериозни шансове за медал. Надявам се, че ще покаже на какво е способен и да вземе медал без проблем. Айк Мнацаканян също е много добре подготвен и без проблем може да вземе медал. Семен Новиков също е в отлична форма. Лагерът мина страхотно и момчетата се чувстват добре. Всеки един от тях има шансове за медал."

Докато българските борци имат сериозно изпитание в Париж, на Алишахи също му предстои сериозно изпитание в лицето на Димитър Калчев.


Боецът от Нова Загора ще се изправи срещу швейцарския национал по борба в една от подгряващите битки на вечерта. Калчев е кикбоксьор с тежки удари, но това не притеснява особено Алишахи.

"За мен няма значение кой излиза срещу мен. Винаги се готвя за победа. Разбрах, че е кикбоксьор, но не съм го разучавал.

Концентрирам се изцяло върху своята собствена подготовка и върху победата."

Амбициите на Алишахи в ММА не стигат само до BRAVE. Бойният атлет сподели, че има дългосрочни цели както в ММА, така и в борбата. Ако той постигне победа при дебюта си със сигурност ще започне да гради своята професионална кариера, като сподели, че при възможност е готов да замине в САЩ, където живее и тренира не само Благой Иванов - Багата, но и друг участник във файткартата на BRAVE CF - Атанас Джамбазов.

"Определено бих продължил с ММА занапред. С каквото и да се захвана като спорт, винаги търся върха и искам да дам и покажа най-доброто от себе си."

Имайки възможност да тренира в чужбина и в България, Алишахи е категоричен, че у нас имаме едно предимство, поне що се касае до борбата и то е наличието на топ състезатели за спаринг партньори.

"В Швейцария се правят повече изследвания на самите атлети за да видят оптималното здравно състояние на спортистите, работи се със спортни психолози, нутриционисти, треньори които се грижат за различните видове подготовка. Но за сметка на това борбата не е на такова ниво и липсват спаринг партньори - затова ни се налага да пътуваме често на лагери извън страната.

Докато в България хубавото е, че все още, макар че не се знае докога, има атлети на топ ниво, с които човек може да се подготви. В някои категории това липсва, но в други има наистина борци от топ световно ниво."


И залагайки на солидния си опит в борбата, логично е, че тя е основна част от играта в ММА на Алишахи. Той определя стила си като смазващите на Хабиб Нурмагомедов и дагестанската школа, които притискаха опонентите си на земята, засипвайки ги с тежък граунд енд паунд. А в тежката категория това е равносилно на бомбардиране.

"От дете се занимавам с борба и спортът е част от тялото ми и във всяка една такава битка използвам борбата си като оръжие. Гледам да мачкам опонентите си, да ги изморявам с борба."

Алишахи се закани да покаже невиждани прийоми в клетката на 24-ти август в Бургас, така че феновете на бойните спортове да останат доволни.

"Ще видите, че един боец на тежка категория може да покаже голяма атлетичност, хвърляния и много качества, които не са често срещани при бойците в тежка категория," категоричен е Алишахи.


BRAVE CF 86 ще бъде първото събитие на престижната организация в България и ще включва едни от най-добрите ММА бойци у нас в една уникална файткарта.

Главната битка ще бъде между Атанас Джамбазов, който ще се бие с бившия шампион на BRAVE Мохамед Маалем.

Билетите за BRAVE 86: Burgas са вече в продажба и могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес