Зареждане

Дана Уайт има интерес да бъде част от боксовата лига на Саудитска Арабия

Дана Уайт има интерес да бъде част от боксовата лига на Саудитска Арабия
Публикувано на: Юни 16, 2024 в 16:40 ч
Дана Уайт се закани, че може да се включи в поглъщането на света на бокса, което би могло да бъде подобно на UFC.

Уайт има монопол над света на ММА, тъй като почти всички най-добри бойци в света подписват за неговата промоция. Всъщност голяма част от обикновените зрители не са наясно с истинското име на спорта, като мнозина го наричат просто UFC.

И след като години наред навлизаше в различни боксови начинания, известният промоутър може би е на път да направи най-големия си ход в този спорт. Съветникът от Саудитска Арабия Турки Алалшикх завладява света на бокса и според съобщенията иска да въведе модела на UFC в този спорт, за да прави големи битки.
 

Турки Алалшик планира да поеме бокса по подобие на UFC

Доминацията на UFC в ММА отдавна предизвиква завистта на боксовите промоутъри, които през последните години се борят да осъществят най-големите битки. Но след като през последната година Негово превъзходителство Турки Алалшикх пое ръководството на Riyadh Season, големите събития вече се осъществяват с лекота.

В банката за саудитските супербоеве има немислимо количество пари, а темпото, с което работят, доведе до провеждането на редица големи събития от октомври насам. Това означава, че промоутърите, които обикновено биха имали непримирими различия, са успели да работят заедно. 

Шефът на Matchroom Еди Хърн и Франк Уорън от Queensberry са известни с това, че никога не са се срещали през десетилетията, в които са работили един срещу друг, поради силна семейна вражда. Но сега те са сплотени и наскоро проведоха голямо събитие "5 срещу 5", в което изправиха бойците си един срещу друг.

Отдавна съществува мнението, че монополът на UFC върху ММА означава, че боевете са по-лесни, тъй като промоутърската компания на Дана Уайт разполага с всички най-добри бойци и ясна система за класиране, както и притежава коланите, които са признати за елита в спорта.

А както съобщихме тази седмица Общественият инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, оглавяван от Турки Алалшик, планира да подражава на неговия модел с лига, която да събере всички големи промоутъри под един покрив на стойност 4-5 млрд. долара.

Вижте също: Саудитска Арабия планира мащабна боксова лига на стойност милиарди

Понастоящем всички големи промоутъри имат различни бойци, които претендират за световни титли от четирите признати ръководни органи: WBA, WBO, IBF и WBC. Напоследък обаче се случиха редица обединения, като в момента осем дивизии при мъжете и жените имат неоспорими шампиони.

Едва миналия месец за първи път от началото на хилядолетието беше обединена дивизията в тежка категория. Олександър Усик, който вече беше извършил това в полутежка категория, победи Тайсън Фюри, за да обедини всичките четири пояса в исторически момент, като "Riyadh Season" му предложи един "безспорен" пояс.

Дана Уайт се закани, че ще участва в новото поглъщане на бокса

В преговорите за лигата участват компании като Matchroom Boxing и Golden Boy Promotions. Очаква се оценката на тази нова лига, която ще обедини всички големи промоутъри, да бъде в размер на 4-5 млрд. долара.

В основата си концепцията за лигата звучи много подобно на UFC или на WWE в професионалната борба. В случая с последната промоутърът Винс Макмеън-младши събира всички по-малки регионални "територии" в края на 20-ти век и превръща компанията си в глобална сила.


Огромният монопол, който притежават UFC и WWE, е направило и двете компании много ценни. По-рано тази година те се сляха под името TKO Group, като първата се оценява на около 12 млрд. долара, а втората - на около 7 млрд. долара.

И Дана Уайт, който беше в основата на издигането на ММА промоцията, се закани, че с тази нова лига може най-накрая да се потопи в първата си любов - бокса. Говорейки със Sports Business Journal , той отказа да се изкаже твърде подробно, но призна, че може да се включи.

"Хм. Възможно е", каза Уайт пред SBJ, когато го попитаха за партньорството с Турки Алалшик, с когото работи по първото шоу на UFC следващата седмица в Рияд. "Определено е възможно... Мисля, че той е единственият, който може да го направи. Този човек прави битки, които никой друг не може да направи."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес