Зареждане

Рускатата ММА легенда Олег Тактаров във Варна

Рускатата ММА легенда Олег Тактаров във Варна
Публикувано на: Септември 14, 2013 в 12:18 ч

Олег Тактаров ще е почетен гост на уникалния фестивал по бойни изкуства “Варна”, който ще се проведе в зала “Владислав” на спортен комплекс “Черно море” от 1 до 6 октомври.

Тактаров е шампион и носител на редица спортни звания от турнири и състезания. След проведени 24 боя по ММА в клетките на САЩ и Япония, той набира популярност, най-вече заради победата си в 6-ия турнир UFC. Руснакът се различава със спокойствие и умения, притежава невиждани дотогава техники. За цялата професионална кариера в ММА Тактаров никога не е бил побеждаван със събмишън.

Той е роден от град Арзамас-16 (сега - Саров ), Нижни Новгород (региона в СССР), в семейството на служители. Като дете, Олег започва бойни занимания в местно доджо, бързо става №1 в различни състезания. Две години служи в съветската армия. През 1993 г. Олег спечели турнира White Dragon в MMA, който се провежда в Рига.

Бойните успехи първоначално за Тактаров са на заден план, Олег иска да се снима във филм в Холивуд. Той заминава за Съединените щати, където обаче взема участие в състезания по бойни изкуства. Благодарение на изпълненията си в турнира Ultimate Fighting Championship (UFC), руснакът става известен като борец в Северна и Южна Америка и печели 6-ото издание на надпреварата.
Идва 1995 г. и той се снима във филми. Лентите “15 минути слава”, „44 Minutes: The North Hollywood Shoot-Out”, „Самолетът на президента”, „Ролербол”, „Господарка на нощта”, „Хищниците” са само част от обширната му филмография. Има и доста сериали, но преди всичко популярността му идва от боевете в клетка.

„Руската мечка” – такова е прозвището на Тактаров и MMA-индустрията, която по това време макар и в начален стадий, умело се възползва от него. В споменатото 6-то издание на UFC той постига и световен рекорд, побеждавайки за... 9 секунди! Веднага тръгват слухове за нагласен бой, но финалът от 17 минути (!) срещу David "Tank" Abbott е спечелен и критиката секва.

В UFC 7 Тактаров попада на друг рекорд – за 30 минути бой с Ken Shamrock за титлата няма победител, добавените 3 минути също не променят „ремито”. За първи път състезание от подобен ранг завършва наравно, следват блестящи изяви в следващите турнири и Олег влиза в Топ 10 на най-популярните ММА-лица.

След 2001 г. Тактаров отказва профи-боеве. Това е до 2007 г., когато той обяви желанието си да се завърне и взе участие в турнира „BodogFIGHT: USA vs. Россия”. На нея побеждава американската легенда John Marsh. Точно през тази година става и мегазвезда от киното с участието си в лентата „Кралят на ринга”. Неговата роля е да смачка Долф Лундгрен в „мач на века”. И действително, по сценарий, Олег печели по точки.

През 2012 г. Тактаров с група съмишленици основава и ръководи обществена организация с нестопанска цел - Федерация на руските смесени бойни изкуства, позната и като Time To Fight.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес