Зареждане

Почина Helio Gracie

Почина Helio Gracie
Публикувано на: Януари 29, 2009 в 20:40 ч

Легендарният майстор Helio Gracie и съосновател на бразилското джу-джицу, е починал тази нощ /29.01/ в дома си, в планинският район на Rio de Janeiro на 95 годишна възраст. По предварителна информация, учителят Helio не се е чувствал добре през последните два дни, като вероятно се е получило усложнение от обща инфекция. Това са съобщили близки до членовете на семейството.

Helio Gracie

Погребението на човека, отговорен за създаването на Gracie Jiu-Jitsu, ще се състои в някой от дните на следващата седмица, в гробище Petropolis.

 

Според изданието "Татами" погребението може да бъде отложено, тъй като синовете на Helio - Rickson, Royler и Rorion са извън страната. Освен тях Helio остави жена си Vera, синовете си Relson, Rolker, Royce и Robin, дъщерите си Rherica и Ricci и цяла армия от внуци и племенници. Според "GracieMag", последните думи на Helio били: "Създадох емблема за спортно достойнство. Предвождах моята фамилия с привързаност и много постоянство."

 

Helio Gracie е роден на 1-ви октомври 1913 г. Заедно със своя по-голям брат Carlos, разработват бразилското джу-джицу, около 1929-1930 г., рафинирайки техниките показани им от техния джудо инструктор Otávio Mitsuyo Maeda. През 1932 г., Helio започва да се състезава в двубои, в които представители на фамилията Gracie се изправяли срещу бойци от всякакви стилове, за да докажат, че тяхното джу-джицу е най-добрия метод за приключване на битка. Тези "vale tudo" (всичко важи) състезания, стават популярни в САЩ, години по-късно, когато синът на Helio, Rorion съоснователят на Ultimate Fighting Championship, посочва брат си Royce, като представител на тяхното изкуство.

 

Целият спортен свят, отдава заслужено почитта и уважението си към Helio. Поклон пред светлата му памет!

ММА Новини

 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес