Зареждане

Нурал Назмиев и Камен Георгиев с медали от състезание по панкратион в Грузия

Нурал Назмиев и Камен Георгиев с медали от състезание по панкратион в Грузия
Публикувано на: Октомври 6, 2016 в 20:15 ч

Българинът Нурал Назмиев спечели първа световна титла за страната ни по панкратион, а Камен Георгиев зае третото място. Първенството по атрактивния спорт – комбинация между бокс и борба – се проведе в Грузия между 29-и септември и 2-и октомври.

В „The 2016 UWW World Pankration Championships“ взеха участие бойци от над 30 държави, сред които: САЩ, Италия, Индия, Нидерландия, Литва, Унгария, България, Афганистан, Нигерия, Непал, Русия, Украйна, Казахстан и много други.

Назмиев записа три победи над руснак, грузинец и чеченец в Тбилиси в своята категория до 92 кг.

На форума бе поставен въпросът за създаването на българска федерация по панкратион. От Международната федерация по панкратион отправиха покана към Йордан Ченков, който е сериозно ангажиран с този вид спорт, България да стане част от световната федерация.
 


Панкратионът е един от най-древните спортове. Смесица между борба и бокс. Спортът е бил включен и като дисциплина в античните Олимпийски игри още през 648г. пр. н. е.

Панкратионът, практикуван през античността, бил атлетически сблъсък, комбиниращ както похвати от гръцкия бокс „пигмахия” и традиционната местна борба „пале”, така и допълнителни елементи. Спортистите били умели майстори на захватите, като използвали широка гама от премятания, хвърляния, вдигания и носения на противника.

В наше време панкратионът изключително много се е развил. Запазил е своята зрелищност, но вече се мисли за използването на повече протектори и безопасност за спортистите.

Модерният панкратион е изключително атрактивен, поради което се обсъжда неговото включване в олимпийската програма през 2024-а година.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес