Зареждане

Ирански шампион по карате получил 15 минути да се защити, преди да получи смъртна присъда

Ирански шампион по карате получил 15 минути да се защити, преди да получи смъртна присъда
Публикувано на: Януари 31, 2023 в 14:00 ч
Мохамад Мехди Карами, национален шампион по карате, който беше екзекутиран в Иран на 7 януари, получил само 15 минути да се защити в съда, преди да бъде осъден на смърт. 

22-годишният каратист беше един от четиримата мъже, екзекутирани за предполагаемото им участие в общонационални протести в Иран преди четири месеца, свързани със смъртта на Махса Амини през септември 2022 година. 

Амини беше арестувана от иранската морална полиция за „неправилно“ носене на хиджаба си и почина в болница в Техеран в резултат на полицейска бруталност. Смъртта на Амини доведе до протести в Иран, призоваващи за подобряване на правата на жените в страната. 

Оттогава иранският режим потуши протестите, което доведе до повече от 450 смъртни случая и десетки арести. Карами беше арестуван във връзка с предполагаемото убийство на член на паравоенни сили на 3 ноември и беше осъден на 5 декември във фиктивен процес. 

През декември родителите на Карами публикуваха видео в социалните медии, умолявайки иранския режим да пощади живота му.  

„Синът ми е сред шампионите по карате на Иран и има няколко национални титли. Моля ви да отмените заповедта за екзекуция.“, каза баща му тогава. 

Карами не получи право да говори със семейството си преди да бъде обесен. Оттогава иранският президент Ебрахим Раиси заплаши, че "идентифицирането, съденето и наказанието" на всички, които властите смятат, че са участвали в насилие, ще продължат. 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес