Зареждане

Мартин Калчев: България е сила в граплинга и ще го докажем в Battle for the Balkans

Мартин Калчев: България е сила в граплинга и ще го докажем в Battle for the Balkans
Публикувано на: Ноември 20, 2018 в 07:33 ч
На 1-ви декември в гр. Стара Загора ще се проведе първото издание на граплинг турнира "Battle for the Balkans". Състезанието е с иновативен правилник и е един от малкото "submission only" турнири в Европа.

Малко повече за събитието и иновативния му правилник ни разказва организаторът - Мартин Калчев.

"Атрактивността на 'submission only' състезанието идва от правилника. Няма точки. Дава се предимство на играта за завършващи прийоми. Правилата определят лицето на спорта. В братски спортове като Джудо и Самбо ключове и душенета са засегнати в известна степен, но на състезания не се дава възможност за разгръщане на пълния технически потенциал и оттам треньорите търсейки най-добро класиране в съответните дисциплини, приоритетно показват предимно техники за довеждане на опонента от стойка в партер.

Battle for the Balkans е първият за България и един от малкото международни турнири, които показват и стимулират именно красивата игра за търсене на submission. И за разлика от престижните турнири организирани в Щатите, Battle for the Balkans не е invitational, т.е. един състезател не се нуждае от покана, за да участва. Всеки, който премине лекарски преглед може да се запише в деня на кантара и да пробва уменията си за оцеляване! Всеки е добре дошъл и ще бъде разпределен по най-справедливия начин, спрямо годините и теглото си, за да провери и сравни знанията си с адекватно подготвени опоненти.

Тук искам да благодаря на MMA.BG и господин Христо Христов, черен колан под Родриго Кавака - един от първите и малко българи с такъв престижен ранг, без чиято дългогодишна подкрепа това състезание нямаше да се осъществи и нивото на BJJ, Граплинг и ММА в България нямаше да е същото."

По-рано тази година Стара Загора бе домакин и на ADCC Bulgaria Open - друг голям граплинг турнир, който събра състезатели от цялата страна.

И този път се очаква голям интерес към събитието.

"По предварителни заявки, които не са задължителни (както при ADCC), комуникирайки си с колеги от различни градове и държави, очаквам около 150 участника общо!

Приятно впечатлен съм, че заявка за участие са дали и дами, с които смятам да открием събитието."

Мартин Калчев е бивш ММА и граплинг състезател, който макар че вече се е фокусирал върху треньорската дейност, не спира да развива бойните си умения. Наскоро той си заслужи кафяв колан по бразилско жиу-житцу.
 
 
"Активността ми като състезател приключи още 2011, когато прекалих и направих 15 състезания за една календарна година. Оттогава носталгично и аз като истинските, големи звезди периодично участвам в някой друг турнир, колкото да си обостря травмите, но благодарение на Христо Христов посещавам всички семинари с чуждестранни майстори. Последният такъв беше отново с Бразилски Световен шампион, пред когото защитих кафяв пояс в BJJ.

Не спирам да се поддържам и като се върна в Стара Загора  имам възможността да упражнявам наученото със заслужилия майстор на спорта и съдия международен клас А - Росен Русев, медалист от Световно по спортно Самбо и топ-инструкторът и атлет Ивайло Георгиев, Европейски шампион по Санда, които участват много стабилно в организацията на Battle for the Balkans."

Мартин е от дълги години посветен на развитието на спорта. Освен състезателната и организаторска дейност, той е и треньор, който развива нов вид функционални тренировки в родния си град - "Бънджи фитнес".

"Сред другите дейности са основната ми дейност като Магистър Фармацевт и работата ми по проект за нов вид функционални, кондиционни тренировки за обикновения, непрофесионален спортист, който търси начин да спортува за здраве, без да се контузва и да губи интерес към спорта в една приятна, позитивна и дори социална атмосфера. Създателят му е немски спортен лекар и го е кръстил "Бънджи Фитнес"."

През последните години несъмнено граплинга в България се разви доста бързо и нивото на участниците в състезанията стана много по-добро. Все повече клубове в страната провеждат тренировки по жиу-житцу и се организират доста по-често състезания.

Според Мартин това се дължи и на активните състезатели от сходни хватови бойни изкуства, които допринасят за това.

"Всички граплъри, независимо дали практикуват BJJ, борба, Джудо или Самбо допринесоха много за развитието на този прекрасен спорт в България и Battle for the Balkans е логичното продължение на техния труд.

Като човек, който е в развитието още от самото начало и е спечелил Open (абсолютната) категория на първото състезание по Бразилско Джиу Джицу в България (10 Февруари 2009 Сливен) искрено признавам, че много пот се изля и много труд се хвърли през годините, за да се достигне до висотата на нивото, което имат българските атлети към момента. Аз съм убеден, че сме международна сила в Граплинга и в Събмишън Граплинга и нямам търпение до 1-ви Декември 2018, където в град Стара Загора ще докажем, че българите сме най-добрите и че няма невъзнаграден труд!"
 
 
Категориите на Battle for the Balkans са:
  • мъже: -70 кг, -85 кг, +85 кг
  • юноши: -70 кг, -85 кг, +85 кг
Правилникът се радва на голям интерес на запад и е гаранция за динамична и атрактивна игра за любителите на граплинга.

За повече информация и запитвания, може да посетите Facebook страницата на събитието.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес