Зареждане

Клинтън Тери - слепецът, който има черен колан в BJJ

Клинтън Тери - слепецът, който има черен колан в BJJ
Публикувано на: Декември 18, 2022 в 07:00 ч
Най-известната фитнес зала в Нова Зеландия е City Kickboxing.

Всички топ бойци в Австралия и Океания тренират там: Израел Адесаня, Алекс Волкановски, Дан Хукър и други. Но в най-големия град на Нова Зеландия има още една забележителна зала.

Daredevil Jiu Jitsu все още нямат шампион на UFC, но това не ги интересува. Залата, кръстена на супергероя на Marvel "Daredevil", е основана от Клинтън Тери. Общото между героят "Daredevil" и Клинтън e, че и двамата са ослепели в ранна възраст.

Тери е роден в Австралия, но семейството се премества в Нова Зеландия, когато той е на година и половина. На двегодишна възраст с детето се случва трагична ситуация, която напълно променя живота му.

Клинтън губи зрението си в резултат на тежка алергична реакция към пеницилин. Поради алергии той развива синдром на Stevens-Johnson, при който по кожата и лигавиците се образуват мехури.

Това води до поражения по роговицата и слъзните му канали, което го праща цели 9 седмици в интензивно отделение.

„За щастие нямам никакъв спомен за това, но начинът, по който ми го описаха, беше сякаш ме държаха за глезените и ме пускаха във вряща вода. 

Мисля, че майка ми беше най-зле, защото тя помни всичко. Не помня цялата болка и ужас. Трябва да съм имал голям късмет, за да не помня.“, каза Тери пред уебсайта Nzherald.

Клинтън никога не се e отчайвал поради слепотата си. Той обича спорта от дете и опитвал различни видове, за да намери нещо по свой вкус. Той се пробва във футбола, крикета и ръгбито, но поради слепотата му тези спортове не му допадат много.

Когато брат му заведе 19-годишния Клинтън в секцията по борба, той осъзна, че е намерил подходящо занимание. Клинтън губи първите си 40 битки в борбата, без дори да отбележи точка.

След това Клинтън спечели десет национални титли и три шампионата на Океания по борба, преди да премине към граплинг под ръководството на Педро Ернандес в Tu Kaha Jiu Jitsu NZ.

Това беше нова дисциплина за Тери, но той е също толкова успешен, като спечели пет национални титли и няколко Тихоокеански шампионати. Важно е да се отбележи, че във всички тези състезания участваха зрящи хора.

През 2019 г. Тери стана бронзов медалист от Световното първенство на IBJJF, а в началото на декември 2022 г. получи черен колан по BJJ и стана първият незрящ новозеландец, постигнал тази цел.

Клинтън основава собствен клуб, където има само трима треньори. Един от тях е дъщерята на Клинтън, Аурора Тери. Подобно на баща си, момичето вече няколко пъти печели златото на първенствата на страната и Океания.

Историята на Тери показва, че няма невъзможни неща.



Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес