Зареждане

Ангел Караиванов: AJP България е необходимата стъпка за развитието на BJJ у нас

Ангел Караиванов: AJP България е необходимата стъпка за развитието на BJJ у нас
Публикувано на: Ноември 18, 2021 в 17:56 ч
Един от най-престижните турнири по бразилско жиу-житцу ще се проведе в София този уикенд. AJP Tour Sofia събира около 260 от най-добрите атлети от 15 държави и над 30 отбора. Събитието е част от календара на турнира в България, където следващата година ще се проведат още събития от серията.

Ангел Караиванов е едно от лицата, които стоят зад организацията на AJP в България и той смята, че това е голяма стъпка за развитието на бразилското жиу-житцу у нас и в региона, като вижда в това вдигане на нивото на състезанията и организацията между клубовете.


"В последните години в България доста се засили организирането на състезания, но за жалост няма централизация и всеки прави събития на парче без да има обединение на всички клубове и реално съревнование между най-добрите. На отделни състезания играят отделни състезатели и рядко се засичат на едно и също състезание.

Идеята на проекта AJP България е да направим престижно състезание с качествено съдийстване и календар, така че всички състезатели да могат да планират участията си и да се подготвят адекватно. Целта ни е да направим състезание на добро ниво откъм организация и съдийстване и да съберем най-добрите атлети в региона."

Ангел си е поставил и лични цели не само като организатор, но и като треньор.

"От дълги години организирам състезания и лагери и имам добър поглед върху това какво се случва на Балканите. Искам моя опит да го приложа в тази организация и всички грешки, които съм допускал и заедно с нашите партньори от AJP да направим най-доброто събитие, което се е случвало в България.


Като треньор на моя отбор 'Martial Animals' искам да имаме цел и да участваме на конкретни състезания и да се готвим специално за тях, а не да чакаме някой някъде да обяви състезание, защото в повечето случаи не се знае какво ще има месец-два напред в България. Обикновено състезанията се обявяват месец и половина по-рано и общо взето няма време за подготовка и изготвяне на стратегия в отделните тренировъчни цикли.

Но когато знаем, че след 4 месеца ще има състезание например без ги по определен правилник, можем да се готвим тактически, да се състави отбор, с който да участваме. И това е валидно както за моя клуб, така и за всички останали клубове. Така самите състезания ще бъдат на много по-високо ниво."

Вижте също: MMA.BG Live #14 - Бъдещето на BJJ в България

AJP включва и ранглиста на състезателите и много потенциал за развитие в чужбина.

AJP Tour Sofia ще се проведе на 3 татамита, като едно от тях ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на MMA.BG на 20-ти ноември от 11:00 часа, както и в медийните ни партньори FITE, B1B, Sportal.bg и официалният YouTube канал на AJP Tour.

Планираните събития през следващата година на AJP България за момента са както следва:
  • Януари - AJP International Pro - No Gi
  • Март - AJP International Pro + youth - Gi
  • Април - AJP International Pro - No Gi
  • Май - AJP International Pro - Gi
  • Юни - AJP International Pro + youth - Gi
  • Септмври - AJP International Pro - No Gi
  • Октомври - AJP International Pro Gi
  • Ноември - AJP National Pro + youth – Gi
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес