Зареждане

Силен старт за българите в световното по таекуон-до

Силен старт за българите в световното по таекуон-до
Публикувано на: Август 27, 2019 в 10:00 ч
Източник: БТА
По възможно най-добрия начин за България започна 21-ото Световно първенство по Таекуон-До ITF в пловдивската зала “Колодрума”. В новата дисциплина при мъжете пауър таекуондо” със златни медали влязоха в историята Божидар Матов (71 кг) и Николай Томанов (92 кг). Двамата победиха във финалните срещи съответно Триандафилос Карвонис (Гърция) и Иван Сизов (Русия). Сребърни медали от първия ден в същата дисциплина спечелиха Димитър Китипов (78 кг) и Илиян Томанов (85 кг).

Всичко това се случи непосредствено след официалната церемония по откриване на Световното първенство, като пълната зала не спря да аплодира новите световни шампиони по време на награждаването. Българският химн звуча в чест на Матов и Томанов, а десетките официални гости, които бяха дошли в “Колодрума”, поздравиха златните медалисти.

Многократната ни Европейска и Световна шампионка Албена Ситнилска беше определена да вдигне знамето на Международната федерация, с което се откри първенството. Президентът на световната централа Ри Йонг Сон приветства с добре дошли участниците, а шефът на родната федерация Марио Богданов и вицепрезидентът Костадин Димитров връчиха специални почетни плакети на официалните лица.

През вчерашния ден на 7-те татамита се проведоха сериите в дисциплината “форма”, като 12 българи взеха участие в индивидуалната надпревара. Кои обаче ще достигнат до финалите за разпределение на медалите ще стане ясно късно тази вечер.

Както е известно, Световното първенство в Пловдив се провежда с рекорден брой участници. 1588 акредитирани състезатели от 80 държави очакват своя шанс в различните възрастови групи (юноши и девойки - младша и старша възраст, мъже, жени и ветерани). Българският национален отбор е от 70 човека и е воден от старши треньора Тодор Козладеров.

Днес (вторник) сутринта са награждаванията от дисциплината “форма”, а след това предстоят индивидуалните спаринг срещи. Българското участие ще бъде във всички категории при мъжете и жените. Надпреварите започват в 09:00 сутринта и ще продължат до 19:00 часа.

Входът за зрители в залата е безплатен.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес