Зареждане

Русия е отстранена от Световното първенство по джудо през 2022 г.

Русия е отстранена от Световното първенство по джудо през 2022 г.
Публикувано на: Септември 23, 2022 в 00:00 ч
Руските и беларуските джудисти няма да бъдат допуснати да се състезават на Световното първенство по джудо през 2022 година.

Първенството ще се проведе в Узбекистан следващия месец. На руснаците и беларуските джудисти първоначално им беше позволено да присъстват, но като неутрални състезатели. Новината беше обявена на официалния сайт на IJF.

„Изпълнителният комитет на Международната федерация по джудо реши днес, 21 септември 2022 г., като има предвид настоящите международни обстоятелства и за да гарантира защитата на всички спортисти в спорта джудо, да не позволи участието на спортисти от Русия и Беларус в международни събития по джудо до януари 2023 г.“, гласи изявлението.

В продължение на месеци на руски и беларуски спортисти беше разрешено да участват в турнири, макар и под флага на IJF, вместо под техния собствен.

Тази позиция обаче доведе до това, че украинските джудисти бойкотираха събитие от Световната купа в Монголия през юни, преди да заплашат да направят същото на световното първенство, ако на руски спортисти бъде позволено да се състезават.

Отстраняването на Русия от световното първенство следващия месец може да се счита и за удар за руския президент Владимир Путин, който смята бойния спорт за едно от любимите си занимания.

Смята се, че Путин, носител на черен колан и бивш шампион по джудо, е бил дългогодишен практикуващ спорта и дори е съавтор на книга, озаглавена „Джудо: история, теория, практика“. През 2008 г. той издаде DVD с инструкции за джудо, за да отпразнува 56-ия си рожден ден.

Путин също беше почетен президент на IJF, докато не беше отстранен от организацията за нахлуването в Украйна.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес