Зареждане

Българин първенец по капоейра в Европа

Българин първенец по капоейра в Европа
Публикувано на: Май 15, 2019 в 20:41 ч
В края на април месец се проведоха XXI Европейски игри 2019 по капоейра в Страсбург, Франция на школа ABADA-CAPOEIRA (Бразилска асоцияция за подпомагане и развитие на капоейра изкуството). Школата е със седалище в Рио де Жанейро и президент Жозе Тадеу Карнейро Кардозо (Jose Tadeu Carneiro Cardoso) – Местре Камиса. В игрите наред със състезатели от цяла Европа взеха участие двама българи от отбора на България: Валентин Якушов и Димитър Механджийски.

За втора година на финалното класиране Валентин Якушов се класира първи в своята категория, като взе първи места за най-добри игри във всеки от кръговете и най-добър колан в категорията си. За първи път се явява на състезание през 2017 г. и печели първо място без голяма конкуренция. През 2018 г. финишира втори, което допълнително го амбицира да защити титлата си тази година.

Игрите се организират всяка година от школа ABADA-Capoeira с различно домакинство на всеки две години – тази година Франция. В състезанието взимат участие състезатели от 20 европейски държави а също така от Русия и Израел. Събитието е второто по големина за школата след Световните игри, който ще се проведат в края на август тази година в Рио де Жанейро.



Валентин е на 20 години от гр. Бургас. Тренира капоейра от 2011 г. като преди това е минал и през други бойни изкуства.  Поради не особената популярност на спорта в родния му град, през по-голямата част от времето Валентин тренира и се подготвя за състезанията сам. Като част от подготовката му са и семинари в страната и чужбина, който финансира и реализира без странична подкрепа. Както за всеки боен спорт така и в капоейра от особено значение в състезанията са експлозивност, гъвкавост, бърза реакция  и добра физическа подготовка и издръжливост. За разлика обаче от другите спортове тук присъства и елемента музика и оценяването на играча е на база освен горе посочените така и на ритмичност, спазване на харнония в играта между двамата състезатели. Всеки състезател трябва да демонстрира както физическо и психическо превъзходство така и баланс между агресивна и тактична игра с опонента си без да му нанесе физически травми. Оценяването е по точки: за отделния играч и за двойка опоненти за съвместна игра.
Капоейра е сравнително нов и непознат спорт за България, но за последните години се развива все по-бързо и целенасочено.  В световно отношение тя се радва на голям интерес и практикуващи както в родината си Бразилия така и в много страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Австралия, а в последно време  Африка, връщайки се към корените от където е тръгнала.



Има все по-голям интерес към капоейрата от спортисти трениращи други бойни спортове, а именно смесените бойни спортове. След спечелването на титлите на UFC  на Конър Макгрегър през 2015 г. атрактивният боец разкрива подготовката си за двубоите. В нея беше заложена голяма част базови техники и концепции за начина на движение и акака от капоейрата. Работил е и тренирал съвместно с Идо Портал, преподавател по Movement, но стартирал спортната си кариера с преподавател по капоейра в родината си Израел.

Капоера не е строго ограничена от правила, които трябва да се спазват. Тя е отворена към адаптиране, непрекъснато преосмисляне на ползите й и обогатяване. Именно тaзи приемственост и помагат тя да просъществува през годините, да се трансформира съгласно средата и непрекъснато да се актуализира във времето.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес