Зареждане

Юлияна Янева: Исках да се откажа от борбата, бях рухнала

Юлияна Янева: Исках да се откажа от борбата, бях рухнала
Публикувано на: Декември 23, 2020 в 16:00 ч
Източник: БФ Борба
Юлияна Янева призна, че два месеца преди световната купа в Белград, на която спечели златен медал в категория до 72 кг, е мислила да се откаже от спорта.

На турнира в сръбската столица националите спечелиха общо 5 отличия, съобщава БФ Борба.

"Бях рухнала психически, не ми се занимаваше с какъвто и да е спорт - призна тя. - Исках спокойствие, но може би бе момент на афект. Просто това бе поредната ми тежка травма. Радвам се, че този период на възстановяване ми помогна психически и желанието ми се върна отново."

Това е най-големият успех на нашето момче на голямо първенство при жените, което има 4 медала от световни и европейски първенства при девойките.

Миналата година Янева направи дебют при жените на световното в Казахстан, но две седмици преди самото състезание скъса кръстни връзки и буквално на "един крак" стана пета.

"Успехите ми при девойките са една подготовка за голямата борба - продължи тя. - Изключително съм щастлива от това, което постигнах в Белград,. Това е резултат от моя труд."

Вече 2 г. Янева работи с двукратния световен и 4 пъти европейски шампион Серафим Бързаков.  "Имаше психологически спад при нея, нормално е - каза наставникът. - Оставих я да си помисли, и аз съм минал по този път. В един момент като имаш много травми, казваш си, че си дотук, приключваш .Но сърцето пак те води към спорта и тя успя да се върне с успех.. В нея има много голям потенциал."

Мъжете ни в свободния стил пък  спечелиха две бронзови отличия - на Георги Вангелов (61) и на Ахмед Батаев (97). Именно на тях селекционерът Валентин Ангелов ще разчита за спечелването на олимпийска квота догодина, като не изключи възможността националите да вземат и трета виза за игрите в Токио. През 2021-а предстоят две олимпийски квалификации - в Будапеща през март и в София в края на април.

До момента българската борба има само една спечелена квота за олимпиадата, тази на Тайбе Юсеин, която пропусна състезането заради травма.

На световната купа в Белград женският ни тим се отчете с още две бронзови отличия - на европейските шампионки Миглена Селишка (50) и на Мими Христова (65).И двете обаче преди надпреварата са имали травми, разкриха самите те. "Две седмици преди турнира имах проблем с коляното и се радвам на бронза", заяви Мими.

А Селшка си вади пръст, седмица преди състезанието.


Здравословните проблеми не са подминали и другите ни националки, разкри селекционерът Петър Касабов.

Мария Оряшкова отлепва ребра, а Евелина Николова се разболява 3 седмици по-рано.

„Най-притеснителното е, че се борихме не само срещу противниците, но и срещу съдиите", каза наставникът.

На това състезание класиците останаха на крачка от отличията - Кирил Милов (97) и Айк Мнацаканян (72) завършиха пети.

А след 9 месеца без състезания заради пандемията, родната федерация даде много добра оценка за представянето на състезателите ни в Белрад,

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес