Зареждане

Олимпийски борци са арестувани в Индия след едномесечни протести

Олимпийски борци са арестувани в Индия след едномесечни протести
Публикувано на: Юни 4, 2023 в 16:00 ч
Индийската общност по борба е в смут, тъй като най-добрите борци продължават протеста си.

Те протестират с искане за ареста на Бридж Бхушан Шарън Сингх, президент на Федерацията по борба на Индия. Борците за първи път излязоха на улицата през януари, за да призоват за действия срещу президента, който беше обвинен в жесток тормоз на спортистки.

Сингх обаче опроверга подобни твърдения и заяви:

„Ако едно обвинение срещу мен бъде доказано, ще се обеся. Ако вие (борците) имате някакви доказателства, представете ги на съда и аз съм готов да приема всяко наказание."

Сингх е член на парламента от партията Bharatiya Janata на премиера Нарендра Моди. След като Сингх беше лишен от административни правомощия, борците временно прекратиха протеста си. Исканията за справедливост обаче продължиха, което накара борците да възобновят протеста си на 23 април.

Решени да осигурят ареста на Сингх, няколко индийски борци, включително олимпийските медалисти Баджранг Пуния и Сакши Малик, установиха лагер близо до наскоро откритата сграда на парламента в Ню Делхи.

Полицията в Делхи насилствено сложи край на демонстрацията на 28 май. След като групата се опита да марширува към новата сграда на парламента, полицията арестува борците Сакши Малик, Винеш Фогат и Баджранг Пуния.

Полицията в Делхи оправда действията си с твърдението, че борците са пробили барикадите и не са изпълнили указанията им, като по този начин са нарушили закона. Заснетите видеозаписи и снимки показват как борците са влачени от полицията. Това предизвика огромно възмущение сред колегите спортисти.

Сакши Малик е бронзов медалист в категория 58 кг свободен стил за жени на Олимпийските игри в Рио през 2016 година. Тя написа в Туитър:

„Ето как се третират нашите шампиони. Светът ни гледа.”

United World Wrestling публикува изявление, осъждащо „липсата на резултати“ в разследванията срещу Бридж Бхушан Шарън Сингх.






Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес