Зареждане

БФ Борба и още 25 федерации срещу затварянето на спорта

БФ Борба и още 25 федерации срещу затварянето на спорта
Публикувано на: Ноември 25, 2020 в 09:44 ч
Източник: БФ Борба
Българската федерация по борба и още 25 спортни федерации се подписаха под открито писмо до премиера Бойко Борисов с искане спортът да не бъде затварян заради пандемията, каквото е предложението на здравния министър.

Позицията на федерациите бе подкрепена от министър Красен Кралев, който се ангажира да се стигне до "разумно и справедливо решение за всеки трезьор", както и от БОК.

Всички спортни хора сме съпричастни към усилията на правителството и на здравните власти за справяне с тежката ситуация около коронавирус пандемията. Ние бяхме хората, които напълно подкрепиха разпореждането състезанията да бъдат изцяло при закрити врати, за да може възможно най-бързо ситуацията да се нормализира.

Но сега, съдейки по опита в света, се обръщаме към вас с призив да не блокирате изцяло спорта, защото той е сред секторите, които претърпяха най-тежки поражения от Ковид-19.

От името на най-големите спортни федерации в България бихме искали да се обърнем към вас с молба да обърнете внимание на следните факти в подкрепа на нашия призив:

На първо място спортистите са най-често тестваните хора, играе се при възможно най-стриктните медицински разпоредби (особено при колективните спортове), измерва се непрекъснато температурата на участниците, дезинфектират се топките и уредите. А протоколите са заимствани от международните централи.

Доказано е, че състезателите са едни от най-здравите физически хора. Освен това много от тях вече преболедуваха коронавирус и дори даряват плазма за нуждаещите се.

Съдейки по опита на големите държави, които наложиха локдаун още преди седмици, виждаме, че спортът по света не спира. В началото на пандемията (от средата на март до началото на юни) изследвания показаха, че един от най-големите проблеми за психиката на населението се оказа именно липсата на спортни събития.

Дори в най-тежко засегнатите от пандемията държави в момента не се говори за прекратяване на спортните състезания. Напротив – спортът е изключително нужен на хората в момент, когато се очаква да бъдат затворени за дълго по домовете си.

Пример за това е фактът, че най-гледаните волейболни, футболни и баскетболни турнири по света не спират. Наши отбори в тези, но и други спортове, играят международни мачове и би било голям удар по тях, ако принудително трябва да напуснат състезанията.

Ръководителите на някои от най-големите федерации проведохме задълбочен анализ на ситуацията в момента. Обръщаме се към вас, за да ви гарантираме, че като доказано отговорни хора ние ще спазваме до последната буква медицинските протоколи.

Уверяваме ви, че в едно изключително тежко за България време телевизионният спорт би могъл да бъде оздравителното хапче за психологическото здраве на хората.

Евентуална забрана за тренировки ще донесе голяма щета и на индивидуалните спортисти, които започват да се готвят за олимпиадите в Токио през 2021-а и в Пекин през 2022 година. Квалификациите за тях започват съвсем скоро и дори временно спиране на режима може да коства много квоти на България.

Моля да вземете предвид молбата ни и да не прекратявате напълно спортната дейност. Като се провежда при напълно затворени врати.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес