Зареждане

Жоел Арате: Публиката каза всичко

Жоел Арате: Публиката каза всичко
Публикувано на: Август 11, 2024 в 00:01 ч

Източник: БФ по бокс



Старши треньорът на националния ни отбор по бокс при мъжете – Жоел Арате остана крайно разочарован от решението на съдиите да присъдят загуба на Хавиер Ибаниес на полуфиналите с Мунарбек Уулу. Националът ни изигра страхотен мач в категория до 57 килограма, но бе принуден да се задоволи с бронзово отличие след 1:4 съдийски гласа. Решение, което бе бурно освиркано от близо 10 хиляди зрители на централния корт „Филип Шатрие“ в комплекса „Ролан Гарос“.

Жоел, как ще коментираш развоя на мача на Хавиер с Уулу?

– На фона на всичко, което стана тук, в Париж, не искам да хвърлям още един камък във водата. Много съм доволен от представянето и на тримата ни боксьори, както и на момичетата. Всички оставиха сърцето си на ринга. За мен двубоят на Хавиер е победа за България. Не искам да налагам мнение, всеки може да гледа срещата на запис и да прецени. Съжалявам, защото обещахме на президента Красимир Инински да донесем златен медал. На ринга Хави остави сърцето си, но долу нямаме контрол. Публиката също бе категорична в една посока. Доволен съм, защото все пак се прибираме с медал – бронз, но с цената на злато.

Имаше ли според теб политическо решение, на фона на скандалите покрай Светлана…

– Не съм компетентен да говоря за политика. Но е възможно, когато има скандал, това да влияе на съдиите и да има решения в определена посока. Вижте, за мен е важно, че ние дадохме максимума на ринга. Светлана даде максимума, Станимира даде максимума. Няма как да съм доволен, конкретно заради този резултат, но няма какво да направим.

Един олимпийски цикъл е 4 години. Имаш ли желание да продължиш до Лос Анджелис?

– Аз обичам бокса. Обичам България и си обожавам работата. България има страхотен материал за работа и голям потенциал – Ясен Радев, Ергюнал Себахтин, Радо Росенов, Рами Киуан, Уилиам Чолов, Хавиер, Йордан, Петър Белберов, Кристиян Николов – страхотни боксьори. Ние стъпваме здраво напред, но няма как да контролираме съдиите. Вижда се техника, вижда се физика и психика. Малко съм под емоция, но ще ви кажа следното – ако Хавиер отново трябва да играе с киргизстанеца, ще изготвим абсолютно същата тактика. Ще го повторя едно към едно, защото съм сигурен, че спечелихме.

И все пак, медалът би трябвало да носи усмивки.

– Не. Усмивката е за тези, които са доволни. Ние няма как да сме усмихнати, защото този финал е наш. Ние ще отидем на награждаването разочаровани, защото бронзът не отива на Хавиер Ибаниес.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес