Зареждане

Вероятността от фалит на AIBA нараства

Вероятността от фалит на AIBA нараства
Публикувано на: Октомври 11, 2017 в 16:00 ч
 
Президентът на Международната боксова асоциация (AIBA) Wu Ching-kuo беше отстранен от позицията си по обвинения във финансово неправилно управление.
 
Wu управлява контролния орган от 2006-та година насам и дори се кандидатира за президент на Международния олимпийски комитет (IOC) през 2013-та година, но загуби изборите за сметка на Thomas Bach.
 
70-годишният тайванец все още заема позиция в изпълнителния борд на Международния олимпийски комитет и е бил част от оценителната комисия за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-та година.
 
 
Позициите му в Международната боксова асоциация отслабват през цялата година, след като финансовия статут на организацията стана ясен. 
 
Това лято няколко челна на изпълнителния комитет на организацията - сега наричащи себе си междинен управителен комитет - гласуваха недоверието си към Wu и се опитаха да уволнят изпълнителния директор William Louis-Marie.
 
Вече борил се срещу опитите да бъде изгонен от швейцарските съдилища, Wu отхвърли хода на колегите си като го определи за незаконен и обеща да продължи битката си, за да запази контрола над AIBA.
 
Тези му опити изглежда приключиха, след като в понеделник дисциплинарната комисия на AIBA гласува единодушно той да бъде отстранен незабавно и без право на обжалване.
 
 
В свое изявление комисията съобщи, че решението й е в следствие на оплаквания от 11 члена на изпълнителния комитет и беше установено, че Wu нарушава няколко дисциплинарни кодекса и устава.
 
Четирите основни оплаквания срещу Wu са следните: опитът му да уволни противниците си от изпълнителната комисия, взимането на търговски решения без одобрение, опитът му да заблуди медиите и националните федерации относно финансовото състояние на AIBA и опитът му да блокира организирането на вот на недоверие срещу него.
 
Според дисциплинарната комисия AIBA вече дължи 11,6 милиона паунда "без никаква управленка или търговска причина".
 
За сега Wu ще бъде заменен от временен президент, който най-вероятно ще бъде най-опитният вицепрезидент на организацията Franco Falcinelli, бивш президент на италианската боксова федерация.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес