Зареждане

Умар Кремльов от IBA: Иман Хелиф не е жена, а мъж!

Умар Кремльов от IBA: Иман Хелиф не е жена, а мъж!
Публикувано на: Август 4, 2024 в 12:00 ч
Споровете около алжирската боксьорка Иман Хелиф, която принуди опонентката си Анджела Карини да се откаже след само 46 секунди на Олимпиадата в Париж, изглежда нямат край.

Международната боксова федерация (IBA) за първи път отговори обстойно на критиките около участието на Хелиф. Президентът на IBA Умар Кремльов потвърди, че тестове на Хелиф наистина са били проведени, но отказа да предостави подробности за естеството на тестовете или резултатите.

Според Кремльов тестовете са проведени в съответствие с правилата на асоциацията и на тази база е решено Хелиф да не участва в женски турнири, организирани от IBA. Алжирският боксьор беше изключен от Световното първенство по бокс по-рано тази година поради неспазване на критериите за пол. Хелиф обжалва това решение, но по-късно оттегли жалбата си.

IBA поддържа позицията си и подчертава, че здравето и безопасността на боксьорките са на първо място. Те подчертават, че няма дискриминация срещу Хелиф, а решението им е по обективни критерии. Противоречието около Хелиф доведе до широк социален дебат относно пола, спорта и честната конкуренция. Остава въпросът как ще завърши този случай.

В контекста на дискусията за Хелиф често се обсъждат разликите в половото развитие (DSD). Това е сборно наименование за състояния, при които процесът на половото развитие се отклонява от нормалното мъжко или женско развитие. Хората с DSD могат да имат както мъжки, така и женски характеристики.

Важно е да се подчертае, че DSD е медицинско състояние, а не нещо, което човек може да избере да има.




Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес