Зареждане

Симеон Чамов: Целта ми е медал от Токио

Симеон Чамов: Целта ми е медал от Токио
Публикувано на: Април 7, 2021 в 08:55 ч
Симеон Чамов е от опитните боксьори в националния ни отбор. Той участва на олимпийските игри в Рио през 2016-а, където достигна до Топ 16, като е боксирал още на редица световни и европейски първенства. Вече на 30 години, Чамов ще опита да атакува олимпийски медал от Токио в категория до 75 килограма. За целта обаче, първо трябва да довърши квалификацията, която започна в Лондон през миналата година и трябва да се доиграе от 6 до 9 юни. Симо спечели на старта срещу литовеца Балсис с категоричното 5:0, а програмата бе спряна преди 1/4-финала му с шведа Адам Шартоа. Ето какво сподели в тази връзка Чамов пред БФ Бокс.

Здравей, как се чувстваш два месеца преди решителната олимпийска квалификация?

– Супер. Подготовката върви много добре. Предстои да стартираме още по-усилено тренировъчния процес. Честно казано се чувствам по-добре от всякога. Остава само фините настройки да ги направим, но това зависи и от треньорите. Жоел (Арате) ще каже как ще процедираме. Работя по плана, който сме изготвили. Благодаря и на г-н Инински, който ми осигури кондиционен специалист и с негова помощ се чувствам наистина в отлична форма. Предполагам, че в следващите седмици ще стане ясен и графикът до квалификацията, защото всичко зависи и от ситуацията с пандемията.

През годините имаше доста проблеми с различни травми. Остави ли контузиите вече в миналото?

– Да, мисля че почивката, която получих заради пандемията, оказа своето влияние. Психически и физически се чувствам много добре. Смятам, че тази една година дори ми даде допълнително време, за да се настроя. Преди квалификацията имах пауза от 2 години, в които не играх, така че имах възможност сега още по-пълноценно да се готвя.

Вече от една година знаеш кой ще бъде следващият ти съперник по пътя към квотата – шведът Адам Шартоа. Успя ли да наблюдаваш негови мачове през това време?

– Гледал съм му мачове. Аз добре го познавам. Грамотен боксьор е. Не е непреодолим, но не е и за подценяване. Освен него, трябва да победя и на полуфиналите, за да съм сигурен за квота. Другото са сметки, а аз не искам да си правя такива. Готвя се, за да се представя максимално добре. Евентуално първо място на квалификацията дава сериозен брой точки след това за разпределение на позициите на самата олимпиада.

Тоест – не опират нещата само до спечелване на квотата, така ли е?

– Аз съм бил на олимпиада. Не ми се ходи като турист там. Целта ми е медал. Изключил съм туризмът от опциите пред мен. Целта е да стигна максимално напред. Нека не говоря за медал, защото най-важен е първият мач. След това ще мисля за следващия. Не бива да гледаме към медалите, защото може някое малко камъче да ни препъне към голямата цел.

Да те върна към квалификацията. Евентуален полуфинал може да те изправи срещу световния и европейски шампион Олександър Хижняк. Как гледаш на такъв сблъсък?

– Много хора му се плашат, но не и аз. Не мисля, че не мога да се справя. В моментното си ниво, няма да успея, но имам два месеца, за да се подготвя. Нека не гледам към него, за да не стане фал. Правил съм такива грешки и вече съм подготвен, че първо трябва да се насоча към актуалния си противник, а не към следващия.

Доста години си вече част от спорта, натрупал си много опит. Една година без мачове обаче няма ли да окаже влияние, от гледна точка на липсата на усета, вътре в ринга?

– Не, не бих казал. Толкова много мачове съм играл, че знам какво ще ми се случи. Всичко ми е в главата. Пак казвам – никога не съм се чувствал толкова добре. А освен това ще направим и поне един или два турнира преди квалификацията. Все още не знам програмата, но миналата година, когато квалификацията беше в Лондон, ситуацията при мен бе сходна. Две години не бях играл, направих два мача на „Странджа”, след това се чувствах отлично в Англия. Професионалистите нали правят същото? Почиват една година, тренират три месеца и са готови за световна титла. Ще бъде много хубаво, ако направим силен лагер, както беше миналата година с 20 дни в Англия, с много спаринг партньори. Лагерът бе страхотен и ако сега го повторим, ще е отлично и няма да има какво да ме спре.

Притеснява ли те съдийският фактор, предвид случилото се с Даниел Асенов в Лондон?

– Не. Не искам да мисля в тази посока, защото това не е нещо, което зависи от мен. Гледам да се концентрирам върху нещата, които мога да контролирам. Каквото са решили, няма как да го променим. Дълги години хабих енергия и в тази посока, така че нямам притеснения. Виждам се на олимпиадата и съм убеден, че ще успея.

Ти си в една категория с Уилиам Чолов. Как се получават спарингите с него?

– Перфектно се получават. Той е много грамотен боксьор. Честно казано, има голям потенциал. Няма какво да се лъжем, може да стане световен и олимпийски шампион. Но от него зависи докъде ще развие този потенциал и как ще влезе при мъжете. Скоро не съм виждал боксьор с толкова умения и качества. Хубавото е, че Боби Бояджиев също е опитен и ще го държи на земята. Завиждам му на потенциала. Надявам се да стане сега световен шампион за младежи и след това на олимпиадата в Париж да гони поне медал.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес