Зареждане

Петър Белберов: Най-важното, на което учат бойните спортове, е смирението

Петър Белберов: Най-важното, на което учат бойните спортове, е смирението
Публикувано на: Март 1, 2018 в 09:33 ч

Българският боксьор Петър Белберов сбъдна своя мечта, спечелвайки купа "Странджа" през изминалия уикенд. 28-годишният столичанин взе титлата в категория над 91 килограма в 69-тото издание на най-стария боксов турнир в Европа.
 
"Отдавна исках да спечеля конкретно купа "Странджа". Вече трета поредна година печеля златния медал в свръхтежката категория на този турнир, но някак все оставаше едно чувство на неудовлетворение. Щастлив съм, че купата вече е при мен, ще я даря на клуба, в който се подготвям  - "Сторм". Смятам, че нейното място е там, защото ще вдъхновява децата да спортуват, да се развиват и да се стремят към личностно и професионално усъвършенстване."

Атлетът успя да превъзмогне сериозна контузия - скъсани мускулни влакна на десния бицепс, записвайки 3 убедителни победи и страхотен финал за радост на всички зрители.
 

   
"Тази година турнирът за мен се оказа много труден, поради факта, че получих разкъсвания на мускулните влакна на дясната ръка още в първия мач. Това в един момент много ме обезвери, защото последствията(при следващите мачове) можеха да бъдат още по-сериозни. Въпреки това съумях да се вдигна благодарение на екипа, с който работя."

След успехите, следва възстановяване от травмата, а след това покоряване на нови предизвикателства.
 
"Аз съм част от "Biritish Lionhearts" един от най-добрите отбори в професионалните серии на АИБА. Очаква се да играя там, след като се възстановя от контузията, която получих на турнира - "Странджа". Вероятно ще участвам и на други международни турнири през годината."

Белберов е многократен шампион от международни боксови турнири и европейски бронзов медалист. Макар че в момента той изучава софтуерни технологии и програмиране в Нов български университет, състезанията по бокс са това, което той иска да прави в момента. И не само заради благоприятние ефект върху тялото, а и върху духа на човек.
 
"Аз се определям чрез бокса, това е нещото което обичам и искам да правя на този етап от живота си. Избрах го, заради предизвикателството, заради преодоляване на болката, каляването на психиката и тялото и заради подобряването на бойните ми умения. Така го избрах и затова го тренирах, сега вече то е част от мен.

Бойните спортове, като цяло трябва да дават на хората умения, дисциплина, самочувствие, самоконтрол и едно от най-важните неща според мен - смирение. Бойните спортове учат на уважение към себе си, към противника и към треньора."
 

 
Каляването на духа, в комбинация с една черта на характера на Белберов - инатът, го правят толкова успешен на ринга.
 
"Мразя да губя и съм изключителен инат. Особено, когато нещата не вървят ми минава през ума нещо от сорта - "Така или иначе съм на път да изгубя, нека поне го направя с цялото си сърце" и често се случва, така че да вдигнат моята ръка и в живота и на ринга."

Петър отправи пожелание към аудиторията на MMA.BG в сайта и Facebook, както и на всички трениращи бокс и други бойни спортове в България:
 
"Пожелавам им да бъдат смели, смели в начинанията си и в мечтите си. Човек се определя с това, което прави!"

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес