Зареждане

Мунгуия за сблъсък с Канело: Вече съм готов!

Мунгуия за сблъсък с Канело: Вече съм готов!
Публикувано на: Януари 29, 2024 в 09:11 ч
Откакто е достигнал определено ниво на известност, Хайме Мунгуя вероятно всеки ден е бил питан "кога ще се биеш с Канело Алварес?". След като се появи на сцената по време на затихващите дни на HBO в спорта, Мунгуия се утвърди като логичен наследник - или поне следващата мексиканска заплаха за Канело. Като се има предвид, че през 2018 г. той предложи да влезе и да се изправи срещу Генадий Головкин (и беше отхвърлен от комисията в Невада), от шест години насам имаше усещането, че няма таван за видовете противници, които феновете на бокса биха могли да му предложат. 

През по-голямата част от тези шест години калибърът на противниците, избрани за Мунгуя, беше по-близо до дъното, отколкото до върха, тъй като неговите ръководители - включително няколко различни треньори - имаха различна идея за неговата траектория. За щастие на Мунгуя, той поддържаше ентусиазирана фенска маса, която пълнеше арени в различни места в Калифорния, Тексас и Мексико, без да се притеснява от калибъра на противниците и просто развълнувана да го види да побеждава почти всеки. 

Но на 27-годишна възраст и с 43 двубоя зад гърба си, изглежда има разбиране, че въпреки че Мунгуя е достатъчно популярен, за да събира добри приходи в две държави в двубои, които не представляват голяма заплаха за него, най-добре е боецът да започне да увеличава калибъра на противниците си. Миналия юни Мунгуя излезе победител срещу Сергей Деревянченко в двубой, обявен от ESPN за битка на годината, като се окопити, за да преживее първата си истинска уплаха като професионалист след победата си над Денис Хоган през 2019 г. Вместо да последва този изтощителен 12-рундов спринт с лесна обиколка на пистата, през изминалия уикенд Мунгуя се изправи срещу Джон Райдър. Стратегически избор, без съмнение, тъй като Райдър представляваше не само боец от топ 10 в суперсредна категория, но и най-скорошният претендент на Канело, възможност за директно премерване на силите на Мунгуя срещу човека, в чиято сянка е живял. 

Мунгуия постигна най-добрия резултат, на който можеше да се надява, като спря Райдър в девет рунда, пращайки го четири пъти в нокдаун пред близо 11 000 фенове в Footprint Center във Финикс, AZ. Трябва да се отбележи също, че макар Райдър да обсъждаше близостта си до пенсиониране преди двубоя и макар да бе получил сериозен удар от Канело в последния си двубой, той не се представи слабо на ринга.  Всъщност само един рунд преди Мунгуя да го спре, Райдър може би изигра най-добрия си рунд в двубоя, противодействайки ефективно с къси десни и бързи леви крошета в тялото. 

Това все още беше солидна версия на Райдър, а Мунгуя показа както подобрения, така и способност за нови корекции, които не бяха показвани досега. Мунгуия се биеше в по-нисък клек, отколкото обикновено, и показа подобрен тайминг по време на размените - нещо, което той призна пред Крис Маникс по време на интервюто си след двубоя в предаването на DAZN. 

"Последния път просто нанасях удари като луд, но този път таймингът ми беше по-добър. Моят тайминг беше перфектен", каза Мунгуя. 

Радостта да гледаш как се бие Мунгуя обаче е, че несъвършенствата му са очевидни, но те служат само за създаване на повече вълнение. Макар че за определени периоди от време той уцелваше добре времето на Райдър, когато усещаше, че е наранил Райдър, той се отдръпваше от инстинктите си, замахвайки диво и търсейки незабавен край на боя. 

"Едно от нещата в моята зала е, че не идваш да играеш в моята зала. Тя не е за игра. Тя е за истински бойци. Искам да доведа там най-добрите бойци. Когато те дойдат в моята зала, съм наистина щастлив", заяви треньорът на Мунгуя Фреди Роуч, с когото той се събра отново преди този двубой, прекарвайки над шейсет дни в Холивуд за лагера. "В момента искам да го върна в залата, да се върнем и да работим върху това, върху което трябва да работим. Опитвам се да го направя по-добър боец, отколкото някога си е мислил. Някой ми каза, че скоростта му не изглеждаше толкова добра днес, казах добре, това е, върху което трябва да работим по-нататък. Но в последния двубой проблемът беше в защитата му и изведнъж се оказа, че той има добра защита. Е, той всъщност няма добра защита, има добро нападение, което се превръща в добра защита."

Въпреки че винаги може да има остатъчно разочарование от битките, които е можел да вземе през изминалите години, Мунгуя и екипът му може би се чувстват оправдани по пътя, който са поели. Версията на Мунгуя, която победи Райдър, вероятно е най-добрата му версия, която сме виждали досега. От началото на пребиваването си в публичното пространство основната цел на Мунгуия винаги е била Канело, а не някой друг, до такава степен, че през 2018 г. той написа статия за ESPN, буквално озаглавена "Моето пътуване към победата над Канело Алварес." Сега Мунгуия се намира на върха на силите си, на опашката от млади състезатели, които преследват застаряващия Канело или най-отпред на нея.

"Вярвам, че това ще бъде страхотна битка за Канело, за него, за всички нас. Искаме най-доброто и очакваме най-доброто", заяви Мунгуя на пресконференцията след двубоя, преди да се обърне към критиките за силата си и последните си изяви. "Винаги е чудесно да бъдеш скромен и честен с феновете. Това е и страхотна мотивация, когато хората не вярват в теб. И това е отговорът, който исках да им дам - страхотен двубой, който да отговори на всички съмнения отпреди, но сега сме готови."

Той казва, че е готов, но, разбира се, насрочването на двубой срещу най-голямата звезда на бокса не е толкова просто, колкото да кажеш, че го искаш. Така че за всеки случай, както прави един добър треньор, Роуч му е осигурил гръб.

"Чувам много спекули за това кой е следващият и т.н., но  ние току-що победихме едно от най-силните момчета там", каза Фреди Роуч на пресконференцията след мача. "Който и да е следващия ни съперник, е в беда."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес