Зареждане

160 ученици в Москва участвали в таен боен клуб

160 ученици в Москва участвали в таен боен клуб
Публикувано на: Януари 1, 2020 в 10:01 ч
На 3 октомври 2019 г. започнаха да се появяват доклади за широкомащабни боеве, които се уреждат между ученици в училище в Москва - случай, който оттогава разкри клуб с повече от 160 членове - ученици.

Журналист, работещ за местните новинарски сайт okha65.ru откри тайна група в руската социална мрежа VKontakte, която приканва тийнейджърите да участват в битки без правила. Групата включва няколко видеоклипа, всички от които показват тийнейджъри, облечени в скъсани ръкавици и пребиващи се пред поне 50 съученици.

Бойният клуб, който се помещава в московско училище №97, се състои от ученици от гимназията, които убеждават или принуждават учениците от средните класове да се бият, докато правят залози по време на действието. Един от участващите ученици от 6 клас разкри, че минималният залог е 1000 рубли (приблизително $16) и че както залагащият, така и печелещият боец разделя печалбата. Той обясни, че не се очаква бойците да платят входна такса, но не уточни как се разделят печалбите.

Друг студент заяви, че битките нямат конкретен набор от правила и битките продължават, докато не се разлее първа кръв. Съобщава се, че един тийнейджър е избил на друг четири зъба, докато десетки съученици са гледали.

„Няма правила. Битката завършва или с нокаут, или с предаване на противника.“ гласи съобщение на страницата на групата в VK.

Последната среща на бойния клуб се е състояла на 29 октомври от 18:00 часа в местен парк. Неназован жител коментира срещата, заявявайки:

„Те се събраха в парка, така е. Аз самият го видях. Не бяха много, 12-15 души. Тийнейджъри на 13-15 години. Момчетата се биеха много жестоко, а момичетата ги насърчаваха и приемаха всичко, което се случваше.“

След появата на докладите обаче, групата е направила страницата си във VK частна, което от своя страна ограничава достъпа до предстоящия ѝ график и до актуализирания списък на участниците.

След разследването на okha65.ru, кметът на Оха, Сергей Гусев, инструктира полицията да започне разследване на инцидента и да засили патрулите вечер и през нощта.

„В петък се проведе заседание на комисията по непълнолетни въпроси, на което бяха поставени задачи и за Министерството на образованието, Министерството на вътрешните работи, учителите и други ведомства. Освен това градският парк е оборудван с осветление “, заяви ръководителят на града Сергей Гусев.

Учителите и психолозите също започнаха да консултират някои от участниците, за да им помогнат да се справят с травмиращото преживяване.

„В близко бъдеще учениците в нашето училище ще започнат своите празници, така че се провежда образователна дейност, свързана с проблемите на безопасността, агресията и влиянието на социалните мрежи. Провежда се индивидуална работа с момчетата, които следват страницата на бойния клуб“, каза Наталия Ножина, ръководител на образователния отдел на район „Охински“.

Русия не е единствената страна, в която се наблюдава увеличаване на организираните боеве тип "боен клуб" в училищата. През последните няколко години Канада също се изправи пред няколко такива случая, включително инцидент от октомври 2018 г., който доведе до изключването на 20 ученици от училище в Абътсфорд, Британска Колумбия.

Средното училище „Робърт Бейтман“ изключи 20 ученици заради докладваното им участие в „боен клуб с боксови ръкавици.“ Говорителят на областния град Абътсфорд по-късно обаче отрече съществуването на клуба, като заяви, че „няма такъв боен клуб“ и че директорът е "решил" въпроса ”по-рано същия месец". Тя обаче не обясни защо са изключени 20 ученика.

Следващият месец се случи друг подобен инцидент в Отава, Онтарио. Двуминутен видеоклип, публикуван в социалните медии, показва две в ожесточена бика, докато десетки други тийнейджъри стоят наоколо и ги подканят да се бият. Видеото завършва, когато едно от момчетата сграбчва другото и му чупи носа с удар. Второ публикувано видео показва поредната битка, която се води пред редица червени шкафчета, за които се смята, че са вътре в училище.

В писмо до родители на ученици от гимназията South Carleton, директорът Бил Ардън разкри, че в цялата страна има тенденция на бойните клубове за тийнейджъри:

„Това е много тъжно за юношеското общество и не е изолирано само в South Carleton," написа той.

По-скорошен инцидент се случи през октомври 2019 г., след като се появиха съобщения за боен клиуб за ученици в централното училище в Линдзи, Онтарио. Той започна с видеоклип, публикуван в частен акаунт в Instagram, който показва две млади момчета, участващи в ръкопашен бой, докато други ученици са го обградили и окуражават. Съобщава се, че някои от заобикалящите го ученици се присмиват и псуват.

Малко след това загрижените родители излязоха публично и заявиха, че децата им са принудени да се бият.

„Има група побойници в това училище, които обикалят и се бият помежду си и го снимат, но също и принуждават децата да се бият”, каза родителят Джон Перин, който добави, че на синът му е указан натиск от връстници и е участвал в един от двубоите. "Те са били в скейт парка и едно дете е довело двама побойници от 8 клас със себе си. Обиждали са сина ми, наричат го страхливец, казват, че трябвало да се бие."

Оттогава повече родители разкриват различни истории за участието на децата им в тези бойни клубове, много от които са били подложени на натиск и принудени да се бият. Някои родители дори обвиняват училището, че са знаели за клуба от няколко години. В резултат на това въпросът беше повдигнат преди заседанието на Училищния съвет на Трилиум Лейклендс. Въпросът се разследва допълнително от местната полиция.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес