Зареждане

Здравословно хранене и ММА в проекта 'ММА – млади, можещи, активни'

Здравословно хранене и ММА в проекта 'ММА – млади, можещи, активни'
Публикувано на: Септември 10, 2021 в 18:09 ч
В периода 15.03 – 15.09.2021г. Българска федерация по ММА изпълнява проекта си „ММА – млади, можещи, активни“ като част от Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10А от закона за хазарта за 2021 г. и по сключен договор с Министерство на младежта и спорта № 25-00-3/16.03.2021 г.

Проектът обхваща 6 града – Варна, Шумен, Велико Търново, Сандански, Благоевград, Монтана, както и обучение в гр. София.

Освен за спорт, обучение и предпазване от зависимости, включително хазартни такива, мрежата от спортни клубове и опитните инструктори, проекта включва и тема за здравословното хранене.

Особено важно е за младежите да се хранят пълноценно, за да дават на организма си необходимите вещества за оптимално функциониране и растеж, както и за да са в добра спортна форма

Добрата храна набавя на организма и микро хранителни вещества, влияещи на здравето индиректно. Добрата храна дава добри сигнали на мозъка и влияе върху настроението.

Придържането към здравословни навици във времето помага на човек да НЕ търси емоции във вредни зависимости.

Повечето хора смятат, че храната е гориво и не е толкова важно какво ядат, стига да ядат достатъчно и да покриват необходимите нужди за калории.

Всъщност храната, която ядем, е съставена от различни вещества. Някои от тях са добре познати, а други – не толкова. Познатите са белтъчини, мазнини и въглехидрати или т.нар. макронутриенти.

Но храната съдържа и вода, витамини, минерали и други важни компоненти, които нямат калорийна стойност, но участват в основни процеси в организма, влияят върху здравето и върху спортните постижения.

Основните макронутриенти се разграждат до други вещества, които се усвояват от организма и отиват по предназначение. Белтъчините – до аминокселини, въглехидратите – до глюкоза, а мазнините – до мастни киселини.
И тук идва основната грешка, която допускат мнозина – мислят си, че няма значение от какви източници си набавят макронутриентите, защото така или иначе те винаги се разграждат до едни и същи вещества. Конкретен пример е широко застъпеното сред състезателите схващане, че „въглехидрат“ означава сладко.

Качеството на храните, които ядем е от голямо значение, защото колкото е по-добро, толкова по-добър ще бъде и физиологичният отговор на тялото, когато разгради храната. Причината е именно в онези вещества, които не съдържат калорийна стойност – витамините, минералите. Те не носят директно енергия, но са участници в процеси, отговорни към доброто здраве – регулиране на кръвно налягане, поддържане на добра комуникация на клетъчно ниво, контрол на кръвната захар, помощ при синтеза на протеин и др.

На тези и други основни неща от храненето биват учени младежите на възраст 15-29 години.

Целта на проекта е да бъдат поставени основите на едно пълноценно хранене, към което таргетираната група да се придържа дългосрочно.

Важно е да се говори за храната – както в спорните зали, така и в семействата и БФ ММА се надява, че в рамките на тези 6 месеца е положила основата на добрите навици сред обхванатите от проекта младежи.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес