Зареждане

Spotify няма да налагат цензура на Джо Роугън

Spotify няма да налагат цензура на Джо Роугън
Публикувано на: Февруари 8, 2022 в 04:00 ч
След като Джо Роган отговори и се извини за минали грешки, свързани с обиди към чернокожите, от Spotify решиха да предприемат действия. За нещастие на мнозина те няма да свалят Роугън от тяхната платформа, както поискаха членовете на Залата на славатa на рокендрола Нийл Йънг и Джони Мичъл. Няма и да приложат политика за дезинформация, както поискаха над 200 лекари и учени в отворено писмо до Spotify. 

Вместо това компанията инвестира 100 милиона долара, същата сума пари, изразходвана за притежаване на лиценз за The Joe Rogan Experience, в „исторически маргинализирани групи“. Това решение идва, след като носителката на наградата Грами изпълнителката Индия Ари разкри, че е имала личен разговор със Spotify за несъответствието между това, което се плаща на Роган, докато има клипове, на които той излага расово противоречиви забележки в сравнение с това, което взимат музикалните изпълнители и подкастърите, които са с различен цвят на кожата. 

Именно тази разлика в заплащането накара Ари да се присъедини към Йънг и Мичъл в искането на музиката й да бъде изтеглена от платформата. През уикенда два видеоклипа станаха хит в социалните мрежи, за които Роугън се извини. Първото видео съдържа компилация от моменти, в които Роугън използва думичката "негър", която белите в САЩ не трябва да казват. 

Във второто видео Джо заяви, че се чувствал така, сякаш той и приятелите му са в „Планетата на маймуните“, когато неочаквано пристигнали в квартал, който бил населяван изцяло от чернокожи. В друго видео Роугън намеква, че мозъците на белите хора са по-добри от мозъците на чернокожите. 

След снежната буря от критики, която се стовари срещу Роугън, главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек пусна бележка до служителите на компанията. Ето какво е написал Ек в бележката. 

Изразявам съпричастност към екипа на Spotify, заседнал в средата на споровете свързани с Джо Роугън. Нито един от коментарите на Роугън не представлява ценностите на компанията. 

Имахме разговори с Роугън и неговия екип за минали епизоди на JRE, съдържащи расово нечувствителни коментари, като той избра да премахне тези епизоди. „Заглушаването“ на Джо Роган не е решение

Spotify не е издател на JRE, а просто притежава изключителния лиценз за подкаста. Ще направим $100 милиона инвестиции в маргинализирани общности за разширяване, а не задушаване на обществения дискурс. 

Останалата част от бележката е пряко обръщение към служителите с намерението да се повиши морала на персонала в разгара на продължаващите противоречия и негативната преса. 





Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес