Зареждане

5-те най-шокиращи моменти в бойните спортове за 2024-та до момента

5-те най-шокиращи моменти в бойните спортове за 2024-та до момента
Публикувано на: Септември 1, 2024 в 19:00 ч
Сега, когато започваме да навлизаме в последното тримесечие на годината, е време да започнем да разглеждаме някои от най-разтърсващите моменти, случили се в бойните спортове през тази година. Това беше още една блестяща година за ММА и бокса, станахме свидетели на някои големи сътресения, които разтърсиха ММА и бокса. В тази публикация ще направим задълбочено проучване на най-шокиращите според нас моменти в бойните спортове досега през 2024 г.

5. Антъни Джошуа се наложи над Франсис Нгану


През 2023 г. видяхме как Франсис Нгану се справи с Тайсън Фюри, което беше една от най-големите теми за разговор през тази година. Бившият шампион на UFC в тежка категория отнесе Фюри по точки, като в процеса на работа свали шампиона Фюри. Нгану загуби с малко и противоречиво решение. След успеха на Нгану в този двубой с Фюри мнозина очакваха той да се завърне на боксовия ринг. През март 2024 г. Нгану се изправи срещу бившия световен шампион Антъни Джошуа. Битката много бързо набра голяма популярност поради естеството на събитието. Това беше сблъсък между двама колосални тежкоатлети, които носят огромна нокаутираща сила. С успеха, който Нгану постигна в битката с Фюри, много хора вярваха, че той може да отстрани Джошуа. Действителният резултат от двубоя не би могъл да бъде по-различен от първия боксов мач на Нгану.

Нгану загуби от Джошуа с нокаут във втория рунд, докато победата на Джошуа не беше точно изключително шокираща, като се има предвид, че той беше боксьорът от двамата. Шокиращото беше колко брутален беше нокаутът и колко лесно Джошуа успя да отстрани Нгану. Фюри, който по онова време беше световен шампион, се бореше да реши пъзела с Нгану. Джошуа мина направо през Нгану без особени проблеми. Този резултат накара хората да се съмняват в способностите на Фюри и в това дали той е взел Нгану на сериозно.

4. Едностранната победа на Белал Мохамед над Леон Едуардс


През юли UFC се завърна в Обединеното кралство с карта, оглавявана от реванша между Леон Едуардс и Белал Мохамeд. Позорно е, че първият двубой между двамата завърши без победител, тъй като Едуардс случайно нацели Мохамед с удар в окото. Въпреки това, преди да се стигне до бъркане в окото, Едуардс изглеждаше много добре в битката, като дори свали Мохамед с красив хай-кик.

С оглед на характера на първия двубой много фенове очакваха Едуардс да победи Мохамед. Едуардс беше постигнал огромни победи срещу Камару Усман и Колби Ковингтън и изглеждаше неудържим. Той имаше голяма инерция, за да влезе в UFC 304. Мохамед също беше във впечатляваща серия, но стилът му на водене на битка означаваше, че той не е най-вълнуващият боец. Резултатът от двубоя шокира много фенове по света. Мохамед доминираше над шампиона, използваше своя силен стил на натиск, за да обезсили ударите на Едуардс. Въпреки че много фенове очакваха Едуардс да победи Мохамед, претендентът беше този, който навлезе във вражеска територия и развали празника.

3. Илия Топурия нокаутира Александър Волкановски


През февруари 2024 г. се проведе UFC 298, като картата беше оглавена от Александър Волкановски срещу Илия Топурия. Въпреки че на хартия битката беше страхотен стилистичен мач, много фенове смятаха, че този обрат е твърде бърз за Волкановски. Това е така, защото той идваше след загуба с нокаут от Ислам Махачев в предишния си двубой в UFC 284, който се състоя на 21 октомври 2023 г.

Бързият обрат беше голямо притеснение за феновете заради начина, по който Волкановски беше завършен от Махачев. Това беше първата загуба чрез нокаут в кариерата му. Друг притеснителен фактор беше, че на пресконференцията след UFC 284 Волкановски даде много честна представа за проблемите си с психичното здраве, когато не се бие. Това интервю създаде у някои фенове впечатлението, че Волкановски избързва със завръщането си и може би не е в подходящото състояние, за да се бие.

Резултатът от UFC 294 беше, че Топурия нокаутира Волкановски в първия рунд, което остави Волкановски с лоша серия от две загуби с нокаут. Това, което беше шокиращо за голяма част от общността на ММА, беше, че някогашният доминиращ шампион, който има три победи над Макс Холоуей, сега беше завършен два пъти подред, и двата по доста брутален начин.

2. Дан Иге спасява положението


На UFC 303 беше насрочен важен сблъсък в категория перо между Брайън Ортега и Диего Лопес. Ортега беше постигнал голяма победа срещу Яир Родригес в последния си двубой, а Лопес беше един от най-ярките перспективи в дивизията, който се намираше в серия от победи.

По време на подготовката за двубоя Ортега изглеждаше не на място в интервютата си за медиите и феновете можеха да разберат, че нещо не е наред.

Всичко беше готово до нощта на двубоя, когато Ортега се разболя сериозно и не можа да се състезава.Това, което се очакваше да бъде разочароваща вечер за Лопес, не се оказа така, тъй като само след три часа предизвестие Дан Иге се намеси, за да спаси положението. Резултатът от този двубой не разочарова и двамата направиха страхотно шоу за публиката, което в крайна сметка доведе до победа на Лопес с решение. Въпреки това Иге получи огромна похвала за смелостта и решимостта си не само да спаси битката, но и да даде на Лопес много тежко изпитание.

1. Безумният нокаут на Макс Холоуей на UFC 300


Има един момент, който идва на ум, когато феновете се сетят за най-шокиращите моменти на 2024 г. Този момент е зашеметяващият нокаут на Макс Холоуей срещу Джъстин Геджи на UFC 300. Събитието се нуждаеше от тласък, тъй като му липсваше звездна сила, така че UFC реши да организира невероятно добър мач за титлата на BMF. При всеки двубой на Геджи или Холоуей имаше много шум и вълнение на феновете, които го предхождаха. И двамата са огромни любимци на феновете и са добре известни с вълнуващите си битки. Някои фенове се питаха как Холоуей ще се справи в битката, тъй като преди това той се беше бил в лека категория на UFC 236 и не изглеждаше по най-добрия начин. Холоуей също така вече не беше шампион в категория перо и това накара феновете да се съмняват в способността му да спечели битката срещу Геджи. Битката протече, както беше обявено, като беше нажежен бой на високо темпо. Първият рунд беше сравнително равностоен, но във втория рунд Холоуей нанесе силен удар в носа на Геджи в последните секунди. След този удар Холоуей контролираше ситуацията през по-голямата част от времето.

Въпреки че Геджи използваше своята издръжливост и се бореше да се върне в битката, в четвъртия рунд той дори свали Холоуей. Това беше първият случай, в който Холоуей беше свален в кариерата си. Към края на двубоя Холоуей имаше пълен контрол, но в момент на лудост и смелост, в последните 10 секунди, той посочи средата на октагона и помоли Геджи да застане и да разменя удари с него. Геджи прие предизвикателството на Холоуей и двамата започнаха да си разменят бомби, в резултат на което Джо Роугън нарече това най-великия нокаут на всички времена. В последната секунда на битката Холоуей нанесе десен прав удар, който прати Геджи с лице напред в тепиха, и вече имахме нов шампион на BMF.

Има ли друг топ момент от бойните спортове, който заслужава да бъде в тази класация? Споделете в коментарите.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес