Зареждане

Николай Цоков към всички спортисти: Създавайте школи в малки и големи градове

Николай Цоков към всички спортисти: Създавайте школи в малки и големи градове
Публикувано на: Октомври 16, 2019 в 00:00 ч
И този ноември град Монтана ще бъде домакин на един от най-големите турнири по жиу-житцу, превърнал се в традиция вече пета година - BJJ Cup Montana Open.

И поради юбилея състезанието ще бъде Балканско. То ще се проведе на 2-ри ноември в спортна зала "Огоста".

Вижте също: Голямо Балканско състезание по жиу-житцу в Монтана през ноември

Николай Цоков и неговия клуб "Бойни спортове - Монтана" са главните организатори на това събитие и обещават в петото му издание нивото на организация и спортен дух да е още по-високо.

"Естествено най вече предстои динамично състезание в приятелска обстановка," сподели Цоков за MMA.BG "Наградите тази година за първите места на абсолютна категория ще бъдат осигурени от ActiveLifestyle фирмата за хранителни добавки на моя бивш състезател и разбира се мой приятел - Кристиян Кръстев."

След пет години организиране на събития и семинари, както и голям отбор зад гърба си, Николай Цоков успява да събере топ атлетите от всички големи и малки клубове в страната и в региона.
 

Въпреки натрупания опит и големия брой участници на всяко едно събитие, Цоков остава скромен и предпочита участниците да дадат своята оценка, но и цифрите говорят - над 200 души излизат във всяко от последните две събития на татамитата в Монтана.

"Състезанието се провежда за 5та поредна година под наименованието BJJ CUP MONTANA OPEN и по случай  юбилея който имаме организираме балканско първенство - Balkan Open BJJ Championship – Montana.

Оценката  за досегашните състезания проведени в Монтана предпочитам да дадат хората взели участие в тях до сега. Факта, че в последните 2 години преминахме бариерата от над 200 участника, като достигнахме 240 състезателя мисля, че говори много за качеството на самото състезание."

Жиу-житцу набира скоростно популярност както по света, така и у нас. Вече в почти всеки по-голям град има минимум една школа, в която се тренира бразилско жиу-житцу с кимоно и без.

Доста от атлетите се състезават и в чужбина и често се връщат с медали. Тази еволюция на спорта е много добре позната на Николай, тъй като той е треньор на един от отборите, които винаги се връщат с медали, независимо дали се състезават в граплинг, жиу-житцу или аматьорски ММА.
 
 
"Наистина има развитие в разработването на жиу-житцу у нас и то се дължи на факта, че малкото клубове които работят, като моя по 10 и над 10 години вече в този спорт. без нито една стотинка субсидия от държавата, не спират да се развиват и това се доказва от не една или две титли постигнати на едни най-големите форуми по BJJ, като европейското първенство в Лисабон с "GI" или другото такова в Рим "No GI".

Говорим за титли при юноши и мъже, което е най-трудно постижимо предвид, че на тези състезания се сблъскваме със състезатели на едни от най-големите школи като Atos, Gracie Barra, Checkmat ,Icon и много други, да не ги изброявам, отбори все с традиции в BJJ и ние сме ги побеждавали неведнъж.

Няма как това да не се забележи от подрастващите и хората проявяващи интерес към нашия спорт и от там идва все по-голямото му развитие у нас."

Въпреки бързите темпове, с които се развива този сравнително нов спорт, тези които се занимават с треньорска дейност и се състезават в чужбина, виждат че има още много какво да се желае.

Николай Цоков споделя своето мнение за това какво може да се направи, за да тръгне този спорт в още по-голям подем:

"На първо време бих призовал хората в малките градове пък и в големите, защо не, които се колебаят дали да започнат да развиват спорта, като създадат свои школи и състезателни отбори да го направят! Имаме доста бивши състезатели по джудо, самбо, борба или от останалите бойни спортове, които проявяват интерес, към BJJ и биха били страхотни инструктори.

Не се колебайте, а опитайте. Не се знае къде се "крие" новия европейски или световен шампион в този спорт.

Ето ще ви дам за пример град Монтана... град в най-бедния район на България и не само...  но с доста талантливи и борбени младежи, готови да покажат какво могат на спортната сцена, където и да е по света. Въпроса е да им се даде шанс! Така че по смело бъдещи колеги, поне опитайте.
 

 
Тук е и момента да благодаря на община Монтана в лицето на кмета ни Златко Живков, че ни подкрепя и помага през тези години за развитието на BJJ в нашия град - наистина важна подкрепа за нас.

И не на последно място искам да призова хората с кафяви и черни колани в България да вземат по дейно участие в състезанията, както у нас така и на големите форуми, като европейското в Лисабон или Рим. Отдавна у нас черните и кафяви колани вече не са мит. Имаме здрави млади момчета с най-високите нива на BJJ а седят в страни от големите форуми. Те са хората, които биха дали страхотен пример на останалите практикуващи или желаещи да започнат BJJ. Това са хора постигнали своите успехи до тези пояси и биха били страхотен пример за начинаещите, които се учат от тях.

До сега единствения българин участвал в най-големия форум по BJJ в Лисабон, който участва, като черен колан е Иван Милчев от Благоевград но той е във възрастова група "Master 2"  или казано над 30 годишни. Разберете ме правилно - за да има развитие този спорт, трябва да имаме лица в най-силните дивизии на мъже кафяви и черни колани... не на "Master". Никой не омаловажава успехите на по големите или по възрастните състезатели... напротив, но съм сигурен, че много от тези Мaster-и биха се раздали на макс, ако имаха възможност да се борят наравно с младите черни колани по състезанията.
 

 
Трябват ни такива млади хора в тези най-високи нива на такива големи форуми, тогава с техния пример BJJ би имал още по голямо развитие. Пожелавам на всички практикуващи, сили да продължат и успехи да постигнат върховете в спорта. И най-важното без контузии!

А на MMA.BG като медия искам да поздравя за труда, който полагате през всички тези години да показвате лицето на спорта като цяло във всичките му аспекти. Поздрави на всички."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес