Зареждане

Николай Цоков към всички спортисти: Създавайте школи в малки и големи градове

Николай Цоков към всички спортисти: Създавайте школи в малки и големи градове
Публикувано на: Октомври 16, 2019 в 00:00 ч
И този ноември град Монтана ще бъде домакин на един от най-големите турнири по жиу-житцу, превърнал се в традиция вече пета година - BJJ Cup Montana Open.

И поради юбилея състезанието ще бъде Балканско. То ще се проведе на 2-ри ноември в спортна зала "Огоста".

Вижте също: Голямо Балканско състезание по жиу-житцу в Монтана през ноември

Николай Цоков и неговия клуб "Бойни спортове - Монтана" са главните организатори на това събитие и обещават в петото му издание нивото на организация и спортен дух да е още по-високо.

"Естествено най вече предстои динамично състезание в приятелска обстановка," сподели Цоков за MMA.BG "Наградите тази година за първите места на абсолютна категория ще бъдат осигурени от ActiveLifestyle фирмата за хранителни добавки на моя бивш състезател и разбира се мой приятел - Кристиян Кръстев."

След пет години организиране на събития и семинари, както и голям отбор зад гърба си, Николай Цоков успява да събере топ атлетите от всички големи и малки клубове в страната и в региона.
 

Въпреки натрупания опит и големия брой участници на всяко едно събитие, Цоков остава скромен и предпочита участниците да дадат своята оценка, но и цифрите говорят - над 200 души излизат във всяко от последните две събития на татамитата в Монтана.

"Състезанието се провежда за 5та поредна година под наименованието BJJ CUP MONTANA OPEN и по случай  юбилея който имаме организираме балканско първенство - Balkan Open BJJ Championship – Montana.

Оценката  за досегашните състезания проведени в Монтана предпочитам да дадат хората взели участие в тях до сега. Факта, че в последните 2 години преминахме бариерата от над 200 участника, като достигнахме 240 състезателя мисля, че говори много за качеството на самото състезание."

Жиу-житцу набира скоростно популярност както по света, така и у нас. Вече в почти всеки по-голям град има минимум една школа, в която се тренира бразилско жиу-житцу с кимоно и без.

Доста от атлетите се състезават и в чужбина и често се връщат с медали. Тази еволюция на спорта е много добре позната на Николай, тъй като той е треньор на един от отборите, които винаги се връщат с медали, независимо дали се състезават в граплинг, жиу-житцу или аматьорски ММА.
 
 
"Наистина има развитие в разработването на жиу-житцу у нас и то се дължи на факта, че малкото клубове които работят, като моя по 10 и над 10 години вече в този спорт. без нито една стотинка субсидия от държавата, не спират да се развиват и това се доказва от не една или две титли постигнати на едни най-големите форуми по BJJ, като европейското първенство в Лисабон с "GI" или другото такова в Рим "No GI".

Говорим за титли при юноши и мъже, което е най-трудно постижимо предвид, че на тези състезания се сблъскваме със състезатели на едни от най-големите школи като Atos, Gracie Barra, Checkmat ,Icon и много други, да не ги изброявам, отбори все с традиции в BJJ и ние сме ги побеждавали неведнъж.

Няма как това да не се забележи от подрастващите и хората проявяващи интерес към нашия спорт и от там идва все по-голямото му развитие у нас."

Въпреки бързите темпове, с които се развива този сравнително нов спорт, тези които се занимават с треньорска дейност и се състезават в чужбина, виждат че има още много какво да се желае.

Николай Цоков споделя своето мнение за това какво може да се направи, за да тръгне този спорт в още по-голям подем:

"На първо време бих призовал хората в малките градове пък и в големите, защо не, които се колебаят дали да започнат да развиват спорта, като създадат свои школи и състезателни отбори да го направят! Имаме доста бивши състезатели по джудо, самбо, борба или от останалите бойни спортове, които проявяват интерес, към BJJ и биха били страхотни инструктори.

Не се колебайте, а опитайте. Не се знае къде се "крие" новия европейски или световен шампион в този спорт.

Ето ще ви дам за пример град Монтана... град в най-бедния район на България и не само...  но с доста талантливи и борбени младежи, готови да покажат какво могат на спортната сцена, където и да е по света. Въпроса е да им се даде шанс! Така че по смело бъдещи колеги, поне опитайте.
 

 
Тук е и момента да благодаря на община Монтана в лицето на кмета ни Златко Живков, че ни подкрепя и помага през тези години за развитието на BJJ в нашия град - наистина важна подкрепа за нас.

И не на последно място искам да призова хората с кафяви и черни колани в България да вземат по дейно участие в състезанията, както у нас така и на големите форуми, като европейското в Лисабон или Рим. Отдавна у нас черните и кафяви колани вече не са мит. Имаме здрави млади момчета с най-високите нива на BJJ а седят в страни от големите форуми. Те са хората, които биха дали страхотен пример на останалите практикуващи или желаещи да започнат BJJ. Това са хора постигнали своите успехи до тези пояси и биха били страхотен пример за начинаещите, които се учат от тях.

До сега единствения българин участвал в най-големия форум по BJJ в Лисабон, който участва, като черен колан е Иван Милчев от Благоевград но той е във възрастова група "Master 2"  или казано над 30 годишни. Разберете ме правилно - за да има развитие този спорт, трябва да имаме лица в най-силните дивизии на мъже кафяви и черни колани... не на "Master". Никой не омаловажава успехите на по големите или по възрастните състезатели... напротив, но съм сигурен, че много от тези Мaster-и биха се раздали на макс, ако имаха възможност да се борят наравно с младите черни колани по състезанията.
 

 
Трябват ни такива млади хора в тези най-високи нива на такива големи форуми, тогава с техния пример BJJ би имал още по голямо развитие. Пожелавам на всички практикуващи, сили да продължат и успехи да постигнат върховете в спорта. И най-важното без контузии!

А на MMA.BG като медия искам да поздравя за труда, който полагате през всички тези години да показвате лицето на спорта като цяло във всичките му аспекти. Поздрави на всички."
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес