Зареждане

Признание и премии за джудистите ни след Маракеш

Признание и премии за джудистите ни след Маракеш
Публикувано на: Март 13, 2019 в 08:13 ч
Вчера в Пресклуб „България“ президентът на БФ Джудо доц. Румен Стоилов и вицепрезидентът Даме Стойков за пореден път показаха уникален пример на признание на успехите – двамата връчиха общо 4000 лв за медалите на Гран При турнира в Маракеш – олимпийска квалификация за Токио 2020. Още през октомври м. г. новото ръководство на федерацията обеща да стимулира финансово всяко спечелено отличие на голямо международно състезание. За златния медал в мароканския град най-добрият ни състезател Ивайло Иванов в кат. 81 кг получи от федерацията 3000 лв, бронзовият медалист Янислав Герчев в кат. 60 кг бе зарадван с 1000 лв. Ивайло бе стимулиран парично през ноември м. г., когато пак бе на върха на турнира  Гран При в Хага, след това и за сребърния медал през януари т.г. в Тел Авив. Янислав взе премия за сребърния си медал на европейското първенство за мъже и жени през април м. г., нищо че Р. Стоилов и Д. Стойков заеха ръководните постове в джудото половин година по-късно.
 
“Такова отношение на президент към състезателите не сме виждали. Румен Стоилов през цялото време беше с нас, на тренировките, в съблекалнята, по време на срещите. Интересуваше се от всичко“, сподели Ивайло Иванов.

Янислав Герчев също не спести суперлативите за грижите и вниманието.
 
"Ивайло се контузи в гърба още във втората среща, но стигна до финала и победи с ипон“, похвали го треньорът Атанас Герчев. Той е доволен и от своя син: „Янислав игра като по учебник“, каза специалистът за своя възпитаник, който се контузи сериозно в ръката и игра с болка на турнира в Маракеш. За другите ни двама джудисти, Валентин Алипиев и Божидар Темелков, треньорът откровено каза, че им трябва още доста време, за да се доближат до зоната на медалите, но с упорития си труд ще го постигнат.
 
За националите предстои лагер на Белмекен, където Ивайло ще остане по-дълго време и ще пропусне турнира „Гран При“ в Анталия /5-7 април/, но веднага след това ще  пристигне там за олимпийския лагер. После подготовката ще продължи в Сливен, след което идва ред на турнир от Големия шлем, най-високия ранг, в азербайджанската столица Баку. Златен медал там носи 1000 т. при 350 т. в Маракеш, поясни Ивайло. Има една особеност в джудото – до м. май всеки резултат на състезание се точкува 50 на сто, след май точките са вече на 100 процента. Друга важна специфика е сливането на Европейското първенство и  Европейските олимпийски игри – това значи, че спечеленият медал се удвоява.
 
Готови сме с кандидатурата за европейско първенство за мъже и жени у нас през 2021 г., похвали се Румен Стоилов. Ръководството на БФ Джудо е благодарно за подкрепата на държавата. „Благодаря на министър Кралев, че застана зад нас. Благодаря и на премиера Борисов, който винаги е ценял бойните спортове“, каза още шефът на джудото.

Вицепрезидентът Даме Стойков, който е бивш джудист, съобщи, че всички лагери за всички възрастови групи са осигурени финансово за тази и следващата година. Еднакво внимание обръщаме на малките и на големите, това е пътя към високите резултати, подчерта Стойков. Кадетките ни скоро спечелиха 2 златни медала на турнир в Хърватия. От една седмица националният ни отбор за девойки има нов треньор. Той е от Украйна, но е с български корен, бесарабски българин, поясни Д. Стойков.
sportal.bg
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес