Зареждане

С български обичай посрещаха Магомед Рамазанов във Велико Търново

С български обичай посрещаха Магомед Рамазанов във Велико Търново
Публикувано на: Август 14, 2024 в 00:00 ч

Източник: БФ по Борба, Снимкa: Ростислав ГРЪНЧАРОВ

С български обичай – пита, мед и шарена сол посрещнаха олимпийския шампион Магомед Рамазанов във Велико Търново.

Титлата е първа в историята за старопрестолния град.

Само преди дни състезателят на местния клуб „Илия Павлов“ взе златото в категория до 86 кг на свободната борба на игрите Париж 2024.


Стотици дойдоха на стадион „Ивайло“ да посрещнат шампиона, а най-малките фенове бяха от детска градина „1 юни“.  „Добре дошъл, Магомед“! Гордеем се с теб, шампионе!“, гласяха плакатите.

“Благодаря на България и на Велико Търново - каза шампионът. - Благодаря за подкрепата и посрещането - Дано съм дал мотивация на тези деца, за да имат цели, които да преследват.“А на въпрос дали този медал е повече за България или Русия, шампионът отговори: „Той е общ, защото България ми даде възможност да участвам на олимпиадата, а Русия ми позволи да се боря и много време се подготвях там.“

От общината обявиха, че шампионът ще получи ведомствено жилище, за да може да доведе семейството си във Велико Търново. Ще получи и титлата „почетен гражданин“.

А неговият треньор у нас Мирослав Колев ще бъде удостоен със „Велико Търново“. "Емоцията е неописуема – каза Колев. - В България имаше такива моменти, когато не малко хора, мислеха, че той няма да успее, защото вече е на 30, а и почти три години не се бе състезавал. Но аз повярвах и нещата се случиха".

На тържеството присъстваха и изявени наши шампиони от близкото минало – Румен Павлов, Михаил Ганев, Радослав Великов...


След официалната част Магомед влезе в препълнената зала по борба. И пред любопитните погледи на децата разказа как е започнала неговата кариера, за да стигне до олимпийския връх.

"Започнах в родното ми село Октябърское, в което залата по борба бе в пъти по- малка от тази на „Ивайло“ - сподели той. - Нямаше тепих с олимпийски размери, а след тренировките сами си кърпехме покривалото, което беше много старо."

И призова децата да слушат родителите и треньорите си, да не забравят, че не е най- важното да станат големи спортисти, а да се изградят като добри хора.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес