Зареждане

WBC се противопостави на допускането на транссексуални в бокса

WBC се противопостави на допускането на транссексуални в бокса
Публикувано на: Август 18, 2022 в 17:00 ч
Световният боксов съвет ( WBC ) обяви на официалния си уебсайт, че няма да позволи на транссексуални спортисти да се състезават.

В последните години хора, които са се родили мъже си сменят пола, след което влизат в спорта, за да мерят сили с жени. Това вбесява много хора, които са категорични, че родените мъже имат предимство над жените, въпреки че са си сменили пола.

Явно от WBC са на същото мнение и поне за момента са против транссексуалните в бокса.

„Световният боксов съвет силно и недвусмислено подкрепя правата на транссексуалните хора и признава половата идентичност на отделния спортист. Този ангажимент се основава на стойността на приобщаването на WBC.

WBC ще продължи да се застъпва за защита на транссексуалните хора от дискриминация на работното място, заетостта, образованието и достъпа до здравеопазване.

WBC е посветен на честната конкуренция. Двубоят трябва да се проведе между двама съперници с еднаква сила. Понастоящем няма консенсус дали битката между транссексуална жена и биологична жена е честна между двама равни опоненти. 

Може да се твърди, че по времето, когато транссексуална жена започне професионалната си кариера, тя вече е преминала през мъжкия пубертет, което й дава мускулатурата и костите на мъж. По този начин, трансджендър може да има несправедливо предимство пред цисджендър боец.

Бойните спортове като бокса са уникални с това, че всеки удар в главата е нанесен с намерението да спечели, причинявайки нокаут. В резултат на това тези спортове носят изключително висок риск както от остри, така и от хронични неврологични заболявания. 

Боксьори починаха по време или непосредствено след битка поради мозъчно увреждане. WBC защитава двама еднакво квалифицирани и отговарящи на условията спортисти да се състезават в клетка или ринг при равни условия и мачовете да бъдат честни, конкурентни, забавни и най-важното, безопасни за всички бойци. 

С настоящото ниво на научни познания WBC стигна до консенсуса, че разрешаването на транссексуални спортисти да се състезават поражда сериозни опасения за здравето и безопасността.

WBC ще продължи да проучва с най-добрите здравни специалисти, за да разбере по-добре този проблем и ще продължи да търси справедливост в спорта и равенство“, се казва в изявление на организацията на техния уебсайт.0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес