Зареждане

Швеция бойкотира Световното по бокс, защото няма демокрация

Швеция бойкотира Световното по бокс, защото няма демокрация
Публикувано на: Февруари 16, 2023 в 00:00 ч
Благодарение на Международната боксова асоциация (IBA) и нейния президент Умар Кремльов, на руските боксьори бяха върнати всички спортни права, което им позволи да играят под собствен флаг и с химн.

Но връщането на равенството предизвика силно недоволство от много страни - и особено от Съединените щати. Американската боксова федерация първа взе сензационното решение да бойкотира Световното първенство за мъже и жени през 2023 година.

Причината за бойкота беше не само допускането на руснаци до състезанието. Американците обвиниха IBA в много грехове, включително разликата в наградния фонд между мъжете и жените. Веднага стана ясно, че отборът на САЩ няма да е единственият, отказал участие.

Финландия, Великобритания, Швеция, Канада, Ирландия, Чехия - със сигурност няма да видим спортисти от тези страни на Световното първенство през 2023 година. Ето как Пер-Аксел Сьохолм обясни бойкота на Шведската федерация по бокс:

„Тук няма нито демокрация, нито прозрачност. Не приемаме решението на IBA. От няколко години работим за промяна, но без успех. 

Тогава те сами решиха да позволят на Русия и Беларус да се състезават, при това под национални знамена.", сподели Сьохолм.

Справедливо ли е това отношение към руските спортисти, които нямат нищо общо с войната в Украйна ?

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес